Az ENSZ világélelmezési szervezete, a FAO felkérésére vizsgálta meg a globális felmelegedés lehetséges hatásait a világ élelmezésében alapvető 22 élelmiszerre a CGIAR nevű mezőgazdasági kutató szervezet - írja a BBC.
A kutatás egyik legfontosabb megállapítása, hogy a hőmérséklet emelkedésével olyan helyeken is lehetőség nyílik majd banán termesztésére, ahol eddig a burgonya volt az alapvető élelmiszer. A kutatók figyelmeztetnek arra is, hogy ez nem lehet megoldás a felmelegedés hatásai miatt visszaszoruló, jelenleg termesztett alapélelmiszerek teljes felváltására. A CGIAR vizsgálatai szerint fontos szerep juthat a kasszava nevű növénynek és a cowpea nevű babfajtának is.
A tanulmány készítői szerint például különösen a búzát fenyegeti veszély a fejlődő országokban. Mivel itt a szója, vagy a gyapot termelése a továbbra is legfontosabb alapélelmiszer-növénynek tartott gabonát kiszorította a rosszabb minőségű földekre. Ezért az itt termelt búzát jobban fenyegetik az éghajlatváltozás hatásai.