szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Radimir Cacic egy év, tíz hónapos börtönbüntetése jogerős. Nyáron első fokon még felfüggesztett fogházra ítélték Marcaliban. A politkus 2010-ben okozott balesetet az M7-esen. A vétlen autóban utazók közül ketten meghaltak, ketten megsérültek.

Jogerősen egy év, tíz hónap letöltendő fogházbüntetésre ítélte távollétében Radimir Cacicot, a horvát kormány első miniszterelnök-helyettesét szerdán a Kaposvári Törvényszék halálos közúti baleset okozásának vétsége miatt.

A törvényszék - részben megváltoztatva ezzel az elsőfokú bíróság határozatát - mellőzte az ítélet 3 év próbaidőre történő felfüggesztését, továbbá a 62 éves politikus előzetes mentesítését, aki emiatt nem számít büntetlen előéletűnek. A bíróság ítélete szerint Radimir Cacic a végrehajtandó büntetés félidejének letöltése után helyezhető feltételesen szabadlábra.

Júliusban még felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte Cacitot a Marcali Városi Bíróság. A három évre felfüggesztett, egy év tíz hónapos büntetést a politikus elfogadta volna, ügyvédje azonba fellebbezést jelentett be, miután konzultált védencével. Az ügyész ugyancsak fellebbezett, a vádirat szerinti letöltendő büntetés kiszabásáért.

Radimir Cacic a nyári tárgyaláson
©

Két halott, két sérült

A vádirat szerint 2010. január 8-án Radimir Cacic borús időben, vizes úttesten, de megfelelő látási viszonyok között, 145-150 kilométeres sebességgel haladt Budapest felé az M7-es autópályán, amikor nekiütközött egy vele azonos irányban haladó járműnek. A vétlen gépkocsiban utazók közül ketten életüket vesztették, egy ember súlyosan, egy másik könnyebben megsérült.

A horvát politikus már az első tárgyaláson közölte: nem kíván élni a mentelmi jogával, kész bármilyen ítéletet elfogadni az általa okozott közlekedési balesetért. Vitatta ugyanakkor, hogy a megengedettnél gyorsabban hajtott volna, továbbá azt is, hogy a baleset úgy történt, ahogyan az a vádiratban szerepel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rab Árpád jövőkutató: az 5G nélkül az emberiség elfelejtheti a jólétet

Rab Árpád jövőkutató: az 5G nélkül az emberiség elfelejtheti a jólétet

Az amerikai legfelsőbb bíróság felfüggesztette a New York-i kormányzó rendeletét a templomok korlátozott látogathatóságáról

Az amerikai legfelsőbb bíróság felfüggesztette a New York-i kormányzó rendeletét a templomok korlátozott látogathatóságáról

A brit pénzügyminiszter szerint csak most kezdődik az igazi gazdasági válság

A brit pénzügyminiszter szerint csak most kezdődik az igazi gazdasági válság