szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Rasszista kijelentések miatt szerdán lemondott posztjáról az egyre népszerűbb Svéd Demokraták (SD) nevű populista párt második embere.

A lemondott vezető, Erik Almqvist, a bevándorlás-ellenes párt gazdaságpolitikai szóvivője idáig tagadta, hogy 2010. nyarán egy utcai szóváltás közben rasszista kijelentéseket tett volna.

Az Expressen bulvárlap azonban az akkori esetről kedden videofelvételt tett közzé: Almqvist sértegett egy kurd születésű ismert svédországi művészt, majd egy asszonyt illetett becsmérlő szavakkal, amiért az védelmébe vette a szidalmazott férfit. Almqvist szerdán bejelentette lemondását. A 30 éves férfi eddig Jimmie Akesson pártelnök lehetséges utódjának számított. 

Akesson szerdai sajtótájékoztatóján "elfogadhatatlannak" nevezte a pártszóvivő viselkedését és felszólította, hogy a parlamenti képviselői mandátumától is váljon meg.  

A Svéd Demokraták egy ideje igyekeznek liberálisabb arculatot felmutatni. Az SD demokrata, szociálkonzervatív, nacionalista pártnak tekinti magát. Akesson a múlt hónapban bejelentette, hogy zéró toleranciát fognak tanúsítani a pártban a rasszizmussal és a szélsőségességgel szemben. 

A Svéd Demokraták az utóbbi hónapokban a felmérések kimutatása szerint meghaladták a 10 százalékos támogatottságot és ezzel az ország harmadik legerősebb pártjává váltak. Az SD a legutóbbi választásokon 5,7 százalékkal jutott be a riksdagenbe, a 349 fős törvényhozásban ezzel 20 mandátumot szereztek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Évi több száz milliárd dollárt bukik a világ, mert nincs szemüvege mindenkinek, akinek kell

Évi több száz milliárd dollárt bukik a világ, mert nincs szemüvege mindenkinek, akinek kell

Rohamosan öregszik a magyarok autóállománya

Rohamosan öregszik a magyarok autóállománya

Hogyan öltözzön oltáshoz egy divatdiktátor?

Hogyan öltözzön oltáshoz egy divatdiktátor?