szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A norvég mészáros, Anders Breivik a Spiegel értesülése szerint rajongói levelet írt a német Nemzetiszocialista Illegalitás (NSU) elnevezésű terrorista sejt egyik börtönben ülő tagjának, Beate Zschäpének, melyben arra kéri a terroristanőt, hogy tárgyalását használja fel a szélsőjobbos propaganda terjesztésére.

Az életfogytiglanra ítélt norvég mészáros, Anders Breivik egy hozzá írt levélben arra kéri a német terrorista sejt, az NSU egyik feltételezett tagját, Beate Zschäpét, hogy bírósági tárgyalását használja fel szélsőjobbos propaganda terjesztésére - írja a Spiegel online. A háromoldalas levélben - melyet Breivik már májusban eljuttatott az őrizetben lévő Zschäpének - azt javasolja a feltételezett terrorsitának, hogy fejtse ki politikai motivációit.

"Ha tisztázódik, hogy te igazából egy militáns nacionalista vagy, bátor hőse leszel a nemzeti szocialista ellenállásnak, aki mindent megtett és mindent feláldozott, hogy megfékezze a németországi multikulturalizmust és az iszlamizációt" - idézi a Spiegel Breivik levelét.

©

A Nemzetiszocialista Illegalitás (NSU) nevű terrorista sejt rasszista gyilkosságsorozatát Breivik külön is dicsőíti. Levele szerint bár azt gondolja, hogy az elitet megtámadni hatásosabb, mint a kisebbséget, ám az erőszak mindkét formája kárt okoz "a multikulturális kísérletnek".

"Mindketten azalatt az első esőcsepp alatt állunk, melyet az Európát érő hatalmas, megtisztító vihar követ majd" - záródik a levél, melyben Breivik "kedves Beate nővérként" szólítja meg Zschäpét. Breivik szerint ő és Zschäpe a "konzervatív forradalom mártírjai" és "különösen büszkének kell lenniük áldozataikra és erőfeszítéseikre". A levél egyébként soha nem jutott el az NSU feltételezett terroristájához, mert elkobozták a börtönben.

Az NSU 2000 és 2007 között legkevesebb tíz gyilkosságot, két robbantásos merényletet és 14 bankrablást követett el. A háromtagú csoport tavaly novemberben lepleződött le, miután az egyik tag feladta magát, a másik kettő pedig öngyilkos lett.

Breiviket augusztusban a Norvégiában kiszabható legsúlyosabb büntetésre, 21 év börtönre ítélték, mert tavaly nyáron autóba rejtett pokolgépet robbantott az oslói kormányzati épületnél, majd ámokfutásba kezdett Utoya szigetén, a Norvég Munkáspárt ifjúsági tagozatának táborában.

A magát iszlámellenes harcosnak is nevező férfi 77 embert ölt meg, köztük sok tizenévest, elmondása szerint azért, mert a kultúrák egymás mellett élését igyekeztek elősegíteni. Breivik büntetése később meghosszabbítható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Varga Mihály bejelentette, hogy kedden majd bejelentenek valamit

Varga Mihály bejelentette, hogy kedden majd bejelentenek valamit

5 pont katásoknak: ezekre mindenképpen figyeljen év végén!

5 pont katásoknak: ezekre mindenképpen figyeljen év végén!

Az OTP-től igazolt elnöke lehet az MKB Banknak

Az OTP-től igazolt elnöke lehet az MKB Banknak