szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Németországban 36 különböző biztonsági hatóság közös munkájával adatbázist építettek az alkotmányellenes tevékenységre hajlamosnak tartott szélsőjobboldali személyekről, az új fejlesztést a hatóságok szerdától használják, az információáramlás javulását várják tőle.

Az adatbázist kezelő berlini központot Hans-Peter Friedrich belügyminiszter avatta fel. A veszélyesként számon tartott neonácikról "mostantól egyetlen egérkattintással megkapunk minden adatot" - mondta a miniszter, az újnácik elleni harc fontos állomásának nevezve, hogy befejeződött a szoftver tesztje, és elindult az éles alkalmazása. 

Az adatbázis révén az országos és tartományi alkotmányvédelmi és rendőri hatóságok megosztják egymással a neonáci mozgalmakkal kapcsolatos értesüléseiket. A szoftvert azután kezdték fejleszteni, hogy a Nemzetiszocialista Illegalitás (NSU) elnevezésű terrorista sejt ügyével kapcsolatban fény derült a hatóságok közötti információcsere elégtelenségére.

Az NSU-ügy másik fő tanulsága a militáns neonáci szubkultúra felszámolására hivatott hatóságok munkáját tekintve, hogy összehangoltabban kell dolgoznia a két legnagyobb intézménynek, a szövetségi bűnügyi hivatalnak (BKA) és a szövetségi alkotmányvédelmi hivatalnak (BfV), vagyis az országos nyomozó hatóságnak és a belső elhárítás országos szervezetének. A jobb együttműködés elősegítése céljából a BKA és a BfV több száz válogatott munkatársából már tavaly decemberben összeállítottak egy csoportot, amely kizárólag a szélsőjobboldallal foglalkozik.

Az NSU 2000 és 2007 között legkevesebb tíz gyilkosságot, két robbantásos merényletet és 14 bankrablást követett el. A háromtagú csoport tavaly novemberben lepleződött le, miután az egyik tag feladta magát, a másik kettő pedig öngyilkos lett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már a Netflix is a TikTokot másolja

Már a Netflix is a TikTokot másolja

Videó: Megcsinálták a világ első iMac-jét, amiben az M1 processzor dolgozik

Videó: Megcsinálták a világ első iMac-jét, amiben az M1 processzor dolgozik

2023-tól tíz évig Magyarország is MotoGP-futamokat rendez

2023-tól tíz évig Magyarország is MotoGP-futamokat rendez