szerző:
MTI

Szerdán is folytatódtak a nemzetközi diplomáciai erőfeszítések, hogy tűzszünet jöjjön létre Izrael és a Gázai övezet között. Az ENSZ-főtitkár eközben arra szólította fel a palesztinokat, hogy állítsák le az Izrael elleni rakétatámadásokat.

Délelőtt Hillary Clinton amerikai külügyminiszter Mahmúd Abbász palesztin elnökkel tárgyalt Rámalláhban az Izrael és a Hamász közti fegyvernyugvásról, majd visszatért a mindössze hat kilométerre lévő Jeruzsálembe. Clinton délután az izraeli hármas vezérkarral találkozik, Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel, Ehud Barak védelmi miniszterrel és Avigdor Liberman külügyminiszterrel. Előzőleg kedden Ban Ki Mun ENSZ főtitkár találkozott az izraeli vezetéssel, miután Kairóban a palesztin álláspontról tájékozódott. 

Ban Ki Mun szerdán az Izrael elleni palesztin rakétatámadások "azonnali" leállítására szólított fel Rámalláhban. "Elfogadhatatlanok" a palesztin fegyveresek támadásai - hangsúlyozta az ENSZ-főtitkár a Mahmúd Abbásszal, a Palesztin Hatóság elnökével közösen tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette: itt az ideje a diplomáciának és az erőszak beszüntetésének.

Mahmúd Abbász palesztin elnök reméli, még azelőtt megszületik a tűzszünet Izraellel, hogy Hillary Clinton amerikai külügyminiszter szerdán befejezi térségbeli látogatását - közölte egy magas rangú palesztin tisztségviselő. Abbász elnök azt mondta a külügyminiszternek, hogy Egyiptom mindennek a kulcsa, s azt kívánja, hogy a tűzszünetet jelentsék be, mielőtt Clinton távozik Kairóból - tájékoztatott Száeb Erekát palesztin főtárgyaló Abbász és a vendég rámalláhi megbeszélései után. 

"Emberi katasztrófa"

Clinton Jeruzsálemben - szerda reggel háromnegyed órán át tárgyalt a palesztin elnökkel. "A külügyminiszter biztosította Abbász elnököt, hogy az Egyesült Államok mindent megtesz az azonnali tűzszünetért" - hangsúlyozta Erekát. "Minden óra, amely a tűzszünet nélkül telik el, emberi katasztrófa Gázában" - mondta a főtárgyaló. Az általa közölt adatok szerint a november 14-én indított izraeli offenzívának eddig "157 halottja - többségükben nők és gyerekek -, valamint 1100 sebesültje van". Azzal vádolta Izraelt, hogy akadályozza a tűzszünetet, de ezt nem fejtette ki bővebben.

Erekát elmondta, hogy a találkozón szó volt a palesztinok tervezett, tagsági státusuk emelésére vonatkozó ENSZ-beadványáról is. Clinton "megismételte az amerikai álláspontot, arra ösztökélve a palesztin elnököt, hogy halassza el" kezdeményezését. "Az elnök azt felelte, nem azért fordulnak az ENSZ-hez, hogy kihívást intézzenek az Egyesült Államokkal vagy bárkivel szemben, hanem hogy megmentsék a kétállami megoldást és támogassák a békefolyamatot" - hangoztatta a palesztin illetékes.

A palesztinok terveik szerint - az amerikai és izraeli ellenvetések dacára, amelyek egyoldalúnak ítélik a lépést - november 29-én kérni fogják a világszervezet Közgyűlésétől, hogy státusukat emelje megfigyelőről nem tagállami megfigyelő állam szintjére, ami lehetővé tenné például, hogy a Nemzetközi Büntetőbírósághoz (ICC) forduljanak.

Nem lett tűzszünet

Az előzetes tervek szerint éjfélkor kellett volna életbe lépnie a tűzszünetnek, de a helyi tömegtájékoztatás szerint Izrael a Rison Lecijonban, egy lakóházba becsapódott rakéta miatt végül visszalépett.

A helyi média úgy tudja, hogy a fegyverszünetben Izrael kötelezettséget vállal a légicsapások beszüntetésére, és lemond a palesztin fegyveres szervezetek vezetőinek célzott likvidálásáról. A jövőben csakis akkor vehet célkeresztjébe palesztin fegyverest, ha "ketyegő bombáról" van szó, vagyis ezzel egy súlyos merényletet hárítana el. Izrael a tervezett egyezményben beleegyezik a Gázai övezet blokádjának az enyhítésébe, a tengeri halászatba és a határ menti földek megművelésébe, valamint különböző termékeknek az övezetbe juttatásába. 

A Hamász vállalná, hogy beszünteti mind az izraeli civilek, mind a katonák elleni támadásokat, és végrehajtatja a fegyverszünetet a többi palesztin szervezettel is. Ezen kívül beleegyezik egy ütközőzóna kialakításába a határ mentén, de nem világos, hogy annak melyik oldalán.

Az izraeli rádió szerint az egyezmény aláírását akadályozza, hogy Izrael annak végleges megtárgyalása és aláírása előtt egy 90 napos próbaidőszakot szeretne beiktatni. Az izraeli vezetés csak akkor kívánja megtárgyalni és aláírni a hivatalos tűzszüneti egyezményt, ha a három hónapos időszakban nem indulnak rakétatámadások a Gázai övezetből.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Megerősítette a kormányhivatal: védettség alatt álló erdőt irtottak ki a Balaton-parton

Megerősítette a kormányhivatal: védettség alatt álló erdőt irtottak ki a Balaton-parton

Óbudán és Kispesten árulták a kábítószert a most elfogott drogkereskedők – videó

Óbudán és Kispesten árulták a kábítószert a most elfogott drogkereskedők – videó

Bochkor Gábor májusban már újra rádiózhat

Bochkor Gábor májusban már újra rádiózhat

Korrupciógyanús ingatlanbiznisz miatt lemondott egy miniszter, no nem Magyarországon

Korrupciógyanús ingatlanbiznisz miatt lemondott egy miniszter, no nem Magyarországon

Amerikai atombombázó jelent meg Oroszország partjainál, Szu–27-esek kergették el

Amerikai atombombázó jelent meg Oroszország partjainál, Szu–27-esek kergették el

Látta már a Facebook Messenger új funkcióját? Hasznos

Látta már a Facebook Messenger új funkcióját? Hasznos