szerző:
MTI/hvg.hu

Robbanás történt egy buszon szerdán Tel-Aviv központjában, többen megsérültek. A diákokat nem engedik haza az iskolából.

A magyar idő szerint 11 óra 4 perckor történt robbanásban az izraeli mentőszolgálat első adatai szerint tízen sebesültek meg, hárman közülük súlyosan - jelentette az izraeli közszolgálati rádió. A legfrissebb hírek szerint már 21 sérültről van szó.

A The Jerusalem Post is legalább tíz sérültről tud, a lap szerint a rendőrség megerősítette, hogy terrortámadás történt. Az Al-Jazeera honlapja, ugyancsak rendőrségi forrásokra hivatkozva, legalább 15 sérültről ír. Szemtanúk szerint egy férfi hagyott robbanó csomagot a buszon, majd elszaladt.

A támadás pontos hátteréről még nincs hír, de valószínű, hogy a nyolc napja tartó izraeli-palesztin rakétatámadásokkal lehet kapcsolatban. A BBC tudósítója szerint a merényletért a Hamász vállalta a felelősséget.

Az izraeli 10-es csatorna helyszíni képeit itt láthatják.

A hvg.hu-nak nyilatkozó Tel Avivban tanuló diáklány, Kaia Tetlie elmondta, "éppen az egyetem felé mentünk busszal, amikor láttuk, hogy négy mentőautó elsuhan mellettünk dél felé. Amikor megérkeztünk az iskolába, már mindenki a buszos robbantásról beszélt. Kicsit még mindig remegek a félelemtől".

"Ez volt az, amitől a leginkább tartottunk" - kommentálta röviden az eseményeket az egyik legnépszerűbb közösségi oldalon az izraeli Sarah Warshawsky. Egy szintén Izraelben élő kolumbiai fiatal, Felipe Sanchez pedig kérdésünkre csak annyit mondott, hogy "itt az ideje mindenkinek megvenni a bicikliket".

A Haaretz izraeli lap úgy tudja, hogy egyelőre még senkit sem tartóztattak le a szerdai Tel-Avivban történt buszos robbantás kapcsán. A lap ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a hatóságok két feltételezett elkövetőt keresnek. Izrael legnépesebb városának önkormányzata közben úgy döntött, hogy egyelőre nem engedi haza a diákokat az iskolákból - tette hozzá a Haaretz.

Maya Mey írja a Twitteren Tel-Avivból, hogy "a városban nem működnek telefonok. Mentőautókat látni mindenhol az utcákon. Az emberek aFacebookra írják ki, hogy minden rendben van velük, de akik nincsenek a Facebookon, azokért még mindig nagyon izgulunk, mert nem lehet elérni őket. Csak várunk és imádkozunk" - fogalmazott Mey.

Egy másik twitterező az Izrael déli részén található Askelonból így vélekedett a buszos robbantással kapcsolatban: "a terror nem fog megszűnni attól, hogy még több izraeli vagy palesztin veszti életét. Ezen csak a béketárgyalások segíthetnek, de az álszent Netanjahu-kormány eddig csak halogatta a találkozókat. Mi és a palesztinok a politikusok áldozatai vagyunk".

A Sin Bét izraeli belbiztonsági szolgálat titkosszolgálati információkra alapozva állítólag már korábban is tudott róla, hogy terroristák "legalább egy tucat" robbantásra készülnek Tel-Avivban - tudta meg a Haaretz a délelőtti támadást követően. A cikk írója hozzáteszi, hogy az volt a gyanújuk, hogy a támadásokat az izraeli kormány bizonyos tagjai ellen tervezik a terroristák.

Jitcak Aharonovics közbiztonsági miniszter a robbantás után úgy fogalmazott: "Ébernek kell lennünk, nyitott szemmel kell járni. A folyamatos készültségi állapot ugyanis még egyáltalán nem ért véget. Egy hasonló terrortámadás Tel-Avivban, vagy akárhol máshol, már korábban is elképzelhető volt, de nem volt róla konkrét információnk" - árulta el a politikus.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
A nap fotója: AMG Merci a jachtkikötő rokkantparkolójában

A nap fotója: AMG Merci a jachtkikötő rokkantparkolójában

150 milliót ad a kormány, hogy múzeummá alakítsanak egy házat a Balatonon

150 milliót ad a kormány, hogy múzeummá alakítsanak egy házat a Balatonon

Elindult a jegybanki szigorítás: nőtt az egynapos betétek kamata

Elindult a jegybanki szigorítás: nőtt az egynapos betétek kamata

Szeretné tudni, épp kitől kell rettegni Magyarországon? Ez az oldal azonnal megmondja

Szeretné tudni, épp kitől kell rettegni Magyarországon? Ez az oldal azonnal megmondja

Kis videókkal mutatja meg az Apple, amit nem mindenki tudott okosórájáról

Kis videókkal mutatja meg az Apple, amit nem mindenki tudott okosórájáról

Vendégmunkást darabolhattak fel Jászalsószentgyörgyön

Vendégmunkást darabolhattak fel Jászalsószentgyörgyön