szerző:
Gát Anna
Tetszett a cikk?

Kik szállnak szembe Putyinnal vagy a tálibokkal? Ki segítette otthonról Obama győzelmét? Ki menti meg Európát? Íme egy korántsem teljes, tízes lista 2012 legfontosabb női teljesítményeről, a politikától a művészeteken át az űrhajózásig.

2012-ben Európát két női vezető, Angela Merkel német kancellár és Christine Lagarde IMF-vezér próbálta kihúzni a csávából. Az Arianna Huffington által alapított Huffington Post szerint Jemenben a legrosszabb a világon nőnek lenni. Az angol Guardian online kiadásának Carrie Cracknell rendezett egy nagyszerű rövidfilmet Ibsen Nóra című darabja alapján, amely szerint azért Nyugaton sem mindig könnyű. Ang Szan Szú Kji parlamenti széket nyert, az amerikai hadsereg nemierőszak-botrányairól Kirby Dick forgatott világszinten sokkoló dokumentumfilmet. Je Si Ven, a 14 éves kínai úszócsoda gyorsabb tudott lenni egy hosszon, mint az új amerikai férfi úszósztár, Ryan Lochte. Kate Middleton teherbeesésével betonozta be újra az angol patriarchális rendet. A mosolygós Marissa Mayer a Yahoo CEO-jaként csinált tech-történelmet, Susan Wojcicki a Google alelnökeként, Sheryl Sandberg pedig a Facebook COO-jaként. Abi Morgan brit forgatókönyvíró és Sofia Vergara kolumbiai-amerikai színésznő az angolszász showbusiness-t liberalizálta. Julia Gillard ausztrál miniszterelnök emlékezetes beszdében osztotta ki szexista politikustársait, India Sonia Gandhija, Argentína Cristina Kirchnere, vagy éppen Brazília Dilma Rousseff-je továbbra is világpolitikai vezetőkként mutatnak példát minden nőnek - mindenkinek. Magyarországon pedig a női kvótázás és a KDNP politikusainak hol felháborító, hol nevetséges megszólalásai szintjén formálódott a nőpolitika.

Angela Merkel. A német kancellár nemcsak Orbán Viktor rosszabb álmainak egyik főszereplője, hanem jelenleg a legerősebb európai vezető is, aki nem kisebb feladatot vállalt magára, mint az Európai Unió átalakítását. Országa az Európai Unió gazdasági és ideológiai támpillére. A válság sújtotta görögökkel szembeni következetességével nemcsak Németország, hanem valószínűleg az egész kontinens gazdasági lecsúszását megakadályozta (vagy elodázta), nemzetközi szinten azonban autoriter fellépése gyakori kritika tárgya. A megszorítások ellen tiltakozó görögök számára a legfőbb gonosz megtestesítője, Németországban azonban minden eddiginél nagyobb támogatottságot élvez hívei körében.

Angela Merkel
©

Michelle Obama. Az amerikai first lady férje első terminusa idején főleg egészségprogramjával aratott sikereket, majd az újraválasztási kampány egyik legfontosabb helyszínén, a Demokrata Konvención mondott beszédével győzte meg azokat is, akik eddig nem tartották őt meghatározó politikai szereplőnek. Mrs. Obama előadása ugyanis személyes-érzelmes hangvételével nagyban hozzájárult férje győzelméhez, aki nem győzött elégszer szerelmet vallani Michelle-nek a kampány során. Obamát Amerika újraválasztotta, a Time magazin pedig az Év Embere címmel tüntette ki. Innen nézve felesége, Michelle a "minden sikeres férfi mögött áll egy nő" mondás tökéletes megvalósítója.

Michelle Obama
©

Kathryn Bigelow. Az amerikai filmes A bombák földjén című háborús drámájáért két éve első nőként vehette át a rendezői Oscar-díjat. Dokumentarista, minimalizmusra törekvő stílusát azóta többen átvették, utánozzák. James Cameron volt felesége idén az Oszama bin Laden likvidálásáról szóló Zero Dark Thirty című filmmel tért vissza a hadszíntérre – a bennfentesek szerint ismét esélyessé válva több aranyszoborra.

A Pussy Riot tagjai. Oroszország olyan helynek tűnik, ahol lehet az államot vagy magát Putyin elnököt kritizálni, csak aki ezt teszi, az jobb, ha vigyáz, nehogy elüsse egy autó, vagy valami hasonló kellemetlen helyzetbe kerüljön. Az orosz viszonyok elleni tiltakozás leglátványosabb képviselője mégis három huszonéves punk lány – Nagyezsda Tolokonnyikova, Marija Aljohina, Jekatyerina Szamucevics – lett. A márciusban a Megváltó Krisztus-székesegyházban előadott Putyin-ellenes performanszukkal és az azt követő perrel kerültek a lapok címlapjaira. Perüket világszerte hatalmas figyelem, sőt tiltakozó akciók kísérték. Augusztusban mindhármukat börtönbüntetésre ítélték, ám végül csak kettejüknek kellett bevonulni.

A Pussy Riot tagjai a tárgyaláson
©

Ri Szol Dzsu. Az észak-koreai elvtársnő a diktatúra first lady-je, Kim Dzsongun felesége. A magánügyeik tekintetében titkolózó Kim család legújabb tagja nemcsak viselkedésével és öltözködésével, de már puszta jelenlétével is egy közelgő kulturális szemléletváltást sejtet. A first lady múltjáról csak találgatni lehet – a legmegbízhatóbb feltételezések szerint régen énekesnő volt. Az is hírlik, hogy Ri magas rangú értelmiségi családból jön és jelenleg PhD-hallgató. Az elnökné, aki állítólag féléves agymosást kapott, mielőtt színre lépett volna, és aki a nyugati divattervezők nagy rajongójának tűnik, egy időre eltűnt a publikum szeme elől, állítólag fegyelmezés gyanánt: túl provokatívan viselkedett. Nemrég - a képek alapján alighanem terhesen - ismét megjelent férje oldalán. Kérdés, hogy Ri valóban új fejezetet tud-e nyitni ebben a férfiközpontú diktatúrában?

Ri Szol Dzsu és Kim Dzsongil
©

Hilary Mantel. Az angol történelmi regényíró először 2009-ben, Farkasbőrben című munkájáért vehette át a legrangosabb nagy-britanniai irodalmi kitüntetést, a Booker-díjat. 2012-ben aztán ennek folytatásával, a Bring Up the Bodies-zal ismét nyert. Ezzel történelmet írt: ő lett az első kétszeresen díjazott nő, összesen a negyedik kétdíjas szerző a Booker történetében. Szkeptikusabb kritikusai szerint regényei nem irodalmi szempontból emelkednek ki, hanem a megírásukat megelőző kutatómunkával, történelmi szemlélettel.

Adele. A legújabb James Bond-film betétdalát jegyző 24 éves skót énekesnő izgalmas ellenpontot képez a jelmezekben parádézó Lady Gaga, vagy a Barbie-külsőre hajtó Taylor Swift mellett, mint popikon és az ifjúság példaképe. Adele fantasztikus hangjával, gömbölyű alakjával, a kezében tartott cigarettával és szókimondásával mindig is egy kiegyensúlyozott életörömöt kommunikált – lehet inni egy pohár bort anélkül, hogy az ember lemenne punkba. Nem véletlenül ilyen népszerű.

Adele
©

Malala Juszufzai. A 15 éves pakisztáni politikai aktivista a lányok oktatásáért küzd – pontosabban a tálibok nőket kirekesztő intézkedései ellen. 12 évesen már a BBC-nek írt álnéven blogot. Októberben aztán tálib fegyveresek merényletet kíséreltek meg ellene. Pakisztáni vallási vezetők meghirdették a fatvát azokra, akik a lány életére törnek, ám a tálibok bejelentették, hogy nem állnak el a tervtől. A fiatal aktivistalány túlélte a tálibok merényletét, és jelenleg Angliában lábadozik. A Time magazin őt is jelölte az Év Emberének, ám végül Barack Obama nyerte el előle a címet.

Liu Jang. A júniusban sikeres űrutazást végrehajtó 34 éves kínai vadászpilóta lett az első női asztronauta a Kínai Népköztársaság űrprogramjának történetében. Bár Jang igen népszerű, nemzetközi szinten kisebb vita középpontjába került, amikor kiszivárgott, hogy a program vezetői kikötötték: mindenképpen házas, de gyermektelen női pilótát akarnak választani, ugyanis a hajadon nők „érzelmileg éretlenebbek”. A Kínai Űrközpont tagadja a kijelentést. Liu Jang népszerűsége a leszállás óta töretlen, a Nemzet Kiválósága kitüntető címet adományozták neki, a Kínai Nők Szövetsége pedig minden kínai nő elé követendő példaként állítja őt.

E. L. James. A szürke ötven árnyalata irodalmi szempontból maga a borzalom, ám meg kell kicsit hajoljunk a népakarat előtt, és említést tenni az amatőr írás aktuális mennybemeneteléről. Az Alkonyat-rajongó asszonyságnak egy nap az a remek ötlete támadt, hogy a rajongói fórumok helyett mostantól papírra ír majd – és az így született „mami pornó” szadomazo-trilógiával azóta is könyveladási rekordokat döntöget világszerte. Decemberben Nagy-Britanniában az év könyvévé választották a Szürke ötven árnyalatát, miután megdöntötte a legtöbb példányban eladott könyv rekordját.

E. L. James
©

+1. Paula Broadwell. David Petraeus tábornok, CIA-vezető életrajzírójának története a jó példa arra, hogy lehet valaki kitűnő tanuló, iskolakirálynő, válogatott kosárlabdázó, West Point- és Harvard-diplomás, ám egy félrelépésen simán elhasalhat a karrierje. Broadwell 2006-ban találkozott először David Petraeus tábornokkal, aki később felkérte önéletrajzának megírására. Időközben kialakult titkos szerelmi viszonyuk idén ősszel került napvilágra. Az ügyből keveredett világbotrány Petraeus bukásához és Broadwell kétes világhíréhez vezetett.

Paula Broadwell és David Petraeus
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Győzött a a Manchester City, előnyben a Real Madrid

Győzött a a Manchester City, előnyben a Real Madrid

Így spórolhat személyi hitelénél akár havi 50 ezer forintot

Így spórolhat személyi hitelénél akár havi 50 ezer forintot

Száz delfin lelte halálát egy mozambiki sziget partján

Száz delfin lelte halálát egy mozambiki sziget partján