szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sok magyarnál kiverte a biztosítékot Orbán Viktor hallgatása Bayer zsolt Magyar Hírlapban megjelent botrányos írása - írja a Neue Zürcher Zeitung online kiadása. A lap szerint Orbán azért burkolózik néma csendbe Bayer ügyében, mert ő maga soha nem tenne ennyire nyersen rasszista, vagy antiszemita nyilatkozatot, inkább párttársára hagyja, hogy kiszolgálja azt a jobboldal szélén helyet foglaló réteget, akik hajlamosak a szélsőjobboldali Jobbik karjaiba futni.

A Neue Zürcher Zeitung (NZZ) tekintélyes svájci lap online kiadása cikket szentelt a Bayer Zsolt Magyar Hírlapban megjelent írását övező botrányról, és azt azt követő eseményekről. A lap részletesen beszámol az írás elleni vasárnapi tüntetésről, melyet a Fidesz Lendvay utcai székháza előtt tartottak, kiemelve, hogy a demonstrálók magyar zászlókkal érkeztek és többen "Én is cigány vagyok" feliratú táblát tettek a nyakukba.

Bayer Zsolt Orbán Viktor miniszterelnök politikai társa és barátja, aki a "kormányközeli, jobboldali Magyar Hírlapban megírta azt az írását, mely bel- és külföldön egyaránt felháborodást váltott ki" - írja a lap budapesti tudósítója, Charles E. Ritterband, hozzátéve: Bayer már régóta ismert antiszemitista kirohanásairól, most pedig "az állatokkal tette egyenlővé a cigányokat a létezéshez való jogukat is kétségbe vonva".

©

A lap hangsúlyozza: Orbán hallgat az ügyben, pedig "Bayer a Fidesz alapítótagjai közé tartozik és minden adott alkalommal büszkén lobogtatja párttagsági igazolványát, melyen az szerepel, ő az 5. tagja a pártnak". "Mivel Bayer Zsolt a nyilvánosság előtt szívesen mutatkozik Orbán Viktor társaságában, ha erre lehetősége van, ezért a személye a Fidesszel azonosítható" - írja a lap.

A lap megemlíti, hogy Navracsics Tibor legalább megszólalt a témában, ám míg első reakciójában elhatárolódott a cikktől, később a Fidesz szóvivője világossá tette, hogy nincs ok Bayer Fideszből való kizárására. A liberális és baloldali ellenzéket nem elégítette ki Selmeczi Gabriella nyilatkozata és Orbán Viktor magyarázatát várják az ügyben - írja a lap. A miniszterelnöki reakció egyelőre még várat magára, ami a kritikusan gondolkodó magyaroknak nagyon nem tetszik, a történteket annál súlyosabbnak tartják, mintsem hogy napirendre térjenek felette - írja a szerző.

©

"Egyetértenek abban, hogy Orbán azért burkolózik néma csendbe Bayer ügyében, mert ő maga soha nem tenne ennyire nyersen rasszista, vagy antiszemita nyilatkozatot, inkább párttársára hagyja, hogy kiszolgálja azt a jobboldal szélén helyet foglaló réteget, akik hajlamosak a szélsőjobboldali Jobbik karjaiba futni" - folytatja a cikk szerzője.

A cikkben megemlítik, hogy Radnóti Sándor filozófus szerint Orbán már régen nem konzervatív, hanem egy "nacionalista, szélsőjobbos vonásokkal", mindemellett azonban pragmatikus is, aki virtuóz módon tud bánni a hatalommal. Hozzáteszik: ahogy Radnóti, úgy az újságíró Ungváry Rudolf is panaszkodik "az Orbán kevéssé sikeres gazdaságpolitikája miatt szenvedő közvélemény apatikusságára, passzivitására". És valóban - teszi hozzá a lap - a vasárnapi Bayer-ellenes tüntetésen nagyon kevesen vettek részt. "Radnóti és Ungváry most a diákmozgalomban látják a reményt" - olvasható a lapban.

Bayer Zsolt január 5-i írásában a szigethalmi késelésre utalva úgy fogalmazott: akiket megkéseltek "a gyáva, undorító, kártékony állatok". Hozzátette: "a tények pedig ezek, a cigányság jelentős része nem alkalmas az együttélésre. (...) A cigányság ezen része állat, és állatként viselkedik. (...) Állatok meg ne legyenek. (...) Ezt kell megoldani - de azonnal és bárhogyan!" - zárta akkori írását Bayer.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Automosónál árulták az amfetamint és a hasist

Automosónál árulták az amfetamint és a hasist

Mától letölthető a kormány ingyenes otthoni szoftvercsomagja, de ne örüljön előre

Mától letölthető a kormány ingyenes otthoni szoftvercsomagja, de ne örüljön előre

Pakisztán is megrendeli a Szputnyik V-öt

Pakisztán is megrendeli a Szputnyik V-öt