szerző:
M. László Ferenc
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A választóktól kapott "erőteljes jelzések" hatására fordulat állt be a Fideszben a Bayer-ügy kezelésében. Míg kezdetben a párt politikusai bírálták a publicista tíz nappal ezelőtti, a cigányokat állatokhoz hasonlító írását, forrásaink szerint az írás megjelenése után bekövetkezett brutális ózdi gyilkosság, illetve az ellenzék "támadásai" után a Fidesz - a közhangulatot felmérve - inkább "beleállt az ügybe". A "rendet" követelő kormánypárti nyilatkozatok hároméves Fidesz-kormányzás után furán hangzanak, ráadásul a Fidesz ezzel a fordulattal azonosul Bayernek a magyarországi cigányság "jelentős részét" "állatoknak" minősítő kijelentéseivel, forrásaink egybehangzó állítása szerint eldőlt: a kormánypárt a végsőkig kitart a cigányozó Fidesz-alapító mellett.

Egy belső használtra készült felmérés fordította meg a Fideszt abban a vitában, melyet a párt egyik alapítója, Bayer Zsolt Magyar Hírlapban közölt írásával robbantott ki a múlt héten. Fideszes és kormányzati forrásokból úgy értesültünk, ez győzhette meg a párt vezetését, hogy a publicista bírálata – és az esetleges elhatárolódás – helyett inkább vállalja az ütközéseket politikai ellenfeleivel.

Bayer Zsolt írását január 5-én, szombaton közölte a Magyar Hírlap. A cikkben a publicista állatokhoz hasonlította a cigányokat, és azt írta, a "cigányság jelentős része" "gyilkol", ha nem tetszik neki valami. Véleményét a szilveszteri szigethalmi késeléssel – aminek többek között az MTK egyik ökölvívója és az egyik birkózója volt az áldozata – kapcsolatban fogalmazta meg. A hétvégi cikkben azt a kívánságot fogalmazta meg, hogy a cigányságnak ez a része "ne legyen". "Az állatok meg ne legyenek. Sehogyan se. Ezt kell megoldani – de azonnal és bárhogyan!" – fogalmazott.

A párt nyilvánosság előtt megszólaló politikusai – miközben jelezték, hogy megértik a bűncselekmények miatti társadalmi felindulást – eleinte még bírálták a publicistát, mert „indulatosan fogalmazott”, „érthetetlen a választott stílus”, sőt - a szokásos, stilisztikai kérdésekre koncentráló terelésen túl - az is elhangzott, hogy ilyen véleménynek nincs helye a Fidesz közösségében. Múlt hét szerdától viszont fordulat következett be, a Gyurcsány Ferenc pártja által szervezett vasárnapi tüntetésen pedig már egy felirat jelent meg a Fidesz székházán: „Ne álljatok a gyilkosok pártjára, ne hallgassatok Ron Werberre” (utalva az MSZP visszatérő kampánytanácsadójára – a szerk.).

A közhangulatra hivatkoznak

Egy, a frakció kommunikációjával kapcsolatos döntésekre rálátó parlamenti képviselő szerint az utóbbi napokban egyértelmű jelzés érkezett – ahogy forrásunk fogalmazott – „fentről”, hogy a Fidesz „bele van állva a Bayer-ügybe”, amit kommunikációs szempontból végig kell vinni. Kérdésünkre, hogy ez a jelzés Orbán Viktortól származik-e, forrásunk nemmel válaszolt, viszont nem cáfolta, hogy a „fentről” kifejezés a miniszterelnök-pártelnök környezetét takarja.

Csizmadia László és Bayer Zsolt a Békemeneten
©

Úgy tudjuk, a Fidesz azután „állt bele” az ügybe, hogy egy publikálatlan, a párt számára készített felmérés szerint a megkérdezettek nagy többsége elítélte a szigethalmi és ózdi bűncselekményeket, azokat elsősorban romákhoz kötik, és határozott fellépést elvárva az államtól. A felmérésről egy befolyásos fideszes politikus beszélt a hvg.hu-nak, létét hivatalosan cikkünk megjelenéséig nem sikerült megerősíteni: a frakcióvezető, Rogán Antal sajtósát hétfő-kedden nem értük utol, a Miniszterelnökség viszont azt közölte, hogy ők nem végeztek felmérést az ügyben.

Az egyik fideszes forrás – aki hangsúlyozta, a felmérés pontos eredményeit nem ismeri –, a hvg.hu-nak azt mondta, a múlt heti ózdi rablógyilkosság is erős rendpárti indulatokat keltett a tagság és a párt szimpatizánsai körében (az ózdi gyilkosságról szóló helyszíni riportunkat itt találja). „A kerületemben, baráti társaságban mindenki felhorkant a szigethalmi késelés és a brutális ózdi gyilkosság miatt, ilyen hangulatban kevés lehetőség adódik a kommunikáció finomhangolására” – mondta az egyik kormánypárti képviselő. Szerinte a Fidesz és a KDNP számos jelzést kapott az utóbbi napokban a választópolgároktól, így – miként a forrás fogalmazott – nincs is szükség felmérésekre ahhoz, hogy tudják, milyen hangulatban vannak a szavazóik, illetve a társadalom jelentős része.

Forrásaink szerint biztosra vehető, hogy a Fideszben nem fog eljárás indulni az alapítók közé tartozó Bayer Zsolt ellen, és minél több kritika éri a pártot, annál erőteljesebb lesz a bírálatok visszautasítása. Azt, hogy az elmúlt héten hogyan történt fordulat Bayer-ügyben, a Fidesz hvg.hu által megkérdezett – az ügyben névvel nyilatkozni nem kívánó – politikusai ellentmondásosan ítélik meg.

180 fokos fordulat

Pedig a cikk megjelenését követően a Fideszből még többen bírálták Bayer stílusát, sőt - példátlan módon - annak tartalmát is. Múlt hétfőn Navracsics Tibor az ATV-nek adott interjújában azt mondta, bár nem olvasta a cikket, „mélyen elítéli ezeket a mondatokat”, majd a műsorvezető kérdésére, miszerint van-e helye a Fideszben Bayer Zsoltnak, Navracsics Tibor azt mondta: „úgy gondolom, olyan embernek nincs helye egy közösségben, aki emberek egy csoportját állatnak tartja”. A miniszterelnök-helyettes egyik munkatársa szerint Navracsics nem a pártja hivatalos álláspontját fogalmazta meg a műsorban – mert a pártnak akkor még nem volt ilyen –, hanem kapott egy kérdést a hétvégén megjelent cikkel kapcsolatban, amire személyes véleményét fejtette ki.

Kedden megszólalt Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője, aki hangsúlyozta ugyan, hogy megérti a társadalmi indulatokat, de hozzátette: egy közszereplőnek nem szabad indulatból írni vagy nyilatkozni (igaz, azt is hangsúlyozta, hogy Bayer „újságíróként írta az ominózus sorokat egy független napilap publicisztikai rovatában”). A parlamenti rendészeti bizottság elnöke, a Fidesz kommunikációs igazgatója, Kocsis Máté közleményben utasította vissza, hogy Bayer Zsolt írását összemossák a kormányzó párt véleményével. Azt közölte, hogy az újságíró felháborodását értik, a stílusát azonban nem. Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő a Twitter-oldalán jelezte, elítéli Bayer Zsolt – akit barátjának nevezett – írását is, mint mindenki mást, aki cigányozik a szigethalmi késelés ürügyén.

Kocsis Máté - árnyalta a véleményét
©

Kezdetben a Magyar Hírlap is visszakozott: a lap tulajdonosa és főszerkesztője, Széles Gábor és Stefka István az újság internetes oldalán kedden megjelent nyilatkozatában azt írta, hogy bár a publicista szavait félremagyarázták, elnézést kérnek azoktól, akik számára félreértésre adott okot a szerző néhány gondolata. Szintén kedden publicisztikát jelentetett meg Bayer, aki azt állította, sokan félreértették eredeti cikkét, mert ő nem akarta soha sem „likvidálni” a cigányságnak „sem egy részét, sem egyetlen cigányt”, és csak azért írt ilyen cikket, hogy „felkavarja az állóvizet”. Ugyanakkor visszavágott a bírálóinak, azt állítva, azért támadják, mert őt magát – aki írásaival széles közönségre tud hatni –, illetve rajta keresztül a "pártját" akarják „likvidálni” - a publicista ritkán beszél saját pártjaként a Fideszről, ezúttal azonban kivételt tett.

A következő nap, szerdán viszont már eltűnt Széles és Stefka nyilatkozata a Magyar Hírlap online oldaláról, helyette egy „frissített változat” jelent meg, melyben „visszautasították” a „posztkommunisták legújabb boszorkányüldözését”, és felhívták olvasóikat, támogatóikat, hogy álljanak ki főmunkatársukért és „a munkáját végző nemzeti kormányért”. Pénteken a Békementet szervező Civil Összefogás Fórum alapítója, Csizmadia László közleményt adott ki, melyben hangsúlyozta: Bayer „kiváló publicista, célzott levadászása nem megengedhető”, igaz, hozzátette az újságíró „agyvize felforrt”, ám e mögött az áll, hogy „a társadalom gőzerővel követeli az erőszakos bűnözés megállítását”. Egy fideszes forrásunk szerint a párt vezető politikusaival mai napig szoros kapcsolatban lévő Bayernek már múlt hét közepén jelezték, hogy a Fideszben fordulat következett be, kiállnak mellette.

Az írás megjelenését követő héten számos szervezet, és a Jobbik kivételével – mely üdvözölte Bayer cikkét – minden ellenzéki párt elítélte a publicisztikát. Kritikákat kapott a Fidesz a külföldi sajtóban, bírálta az írást Viviane Reding, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa, ugyanakkor csütörtökön az ügyészség elutasította a Bayer Zsolt ellen közösség elleni izgatás miatt tett feljelentést. (Neelie Kroes médiaügyekért felelős EU-biztos hétfőn Twitter-üzenetben bírálta az írást.)

Kocsis Máté vasárnap már felszólította az MTI-nek adott nyilatkozatában a Fidesz székháza elé vonuló tüntetőket, hogy „ítéljék el ezt a bestiális bűncselekményt”. A párt székházán pedig feltűnt a felirat: „ne álljatok a gyilkosok pártjára”. Forrásaink szertint a pártban beállt fordulatot jól jelzi, hogy a fideszes képviselő, az Országos Roma Önkormányzat elnöke, Farkas Flórián kedden előbb "politikai hangulatkeltésnek" nevezve elítélte Bayer írását, és péntekre beszélgetésre hívta az ORÖ budapesti székházába a Hírlap vezetőit, majd csütörtökön hirtelen lemondta a találkozót.

Végül hétfőn este a Hír Tv Rájátszás című műsorában Navracsics Tibor is megbocsátott Bayernek. Azt mondta, a szerző a második írásában "sok mindent helyre tett". "Ismerem Bayer Zsoltot, és nem tételezem fel róla, hogy a szombati cikkben leírtakat komolyan gondolta volna" - mondta a miniszterelnök-helyettes, megjegyezve, hogy az írás szerinte provokatív hangvételű volt.

Rányomták volna Bajnait Gyurcsányra

Volt olyan fideszes országgyűlési képviselő, aki szerint érdemi fordulat – függetlenül az állítólagos felméréstől – nem történt a kommunikációban, hiszen a fideszes megszólalok első perctől két dolgot hangsúlyoztak: megértik a bűncselekmények miatti társadalmi felháborodást, ugyanakkor az ilyen ügyekben szerintük óvatosabban kellene nyilatkozni. Így érvelt három nappal a cikk megjelenése után Selmeczi és Kocsis is. Forrásunk szerint nem történt más, mint hogy a politikai pártok kritikája és "támadásai" következtében – mivel azok a forrás szerint a pártra akarták „áthelyezni” egy cikkért a felelősséget – a Fidesz védekezni kezdett, így a kommunikációban máshova helyeződtek a hangsúlyok.

Gyurcsány Ferenc a vasárnapi tüntetésen - hatott a Fideszre
©

Egy másik fideszes képviselő szerint a Fidesz azt követően ment át ellentámadásba, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció kedden bejelentette: tüntetést szerveznek a Fidesz székháza elé Bayer kizárása érdekében. „Más lett volna, ha a Hírlap elé vonulnak és nem a Fideszre hegyezik ki a támadásukat. Nyilván, hogy ez már nem Bayerről szólt” – mondta forrásunk. Ugyanakkor volt olyan kormánypárti politikus, aki úgy vélte, miután az MSZP, továbbá a Szolidaritás vezetője is bejelentette csatlakozását a demonstrációhoz az Együtt 2014 nevében, már arra készültek, hogy Gyurcsány és Bajnai Gordon együtt jelenik majd meg (Bajnai végül nem jelent meg, de több Szolidaritás-zászló feltűnt a tömegben - a tervezett részvétel egyébként komoly zavart okozott az Együtt 2014-ben).

Veszélyesnek ítélik az északkelet-magyarországi helyzetet

A hvg.hu által megkeresett kormánypárti politikusok mindegyike hangsúlyozta, úgy vélik, Bayer „túlment egy határon”, írásának stílusa – ahogy többen is megfogalmazták – „minősíthetetlen”, ám szinte kivétel nélkül mindenki azt mondta, az ügy már rég nem a publicistáról szól. Úgy vélik, az ózdi rablógyilkosság után a párt nem mehet szembe a választópolgárok indulatával. A pártnak nagyon fontos az az észak-magyarországi, főleg falun élő több százezernyi választó, akik 2009-2010-ben főleg a Jobbikra szavaztak, de nem zárható ki, hogy egy 2014-es kiélezett küzdelemben - ha felerősödik a kormányváltó hangulat - akár az MSZP is besöpörheti ezeket a szavazatokat.

A szocialisták több nyilatkozatukban számon kérték a Fideszen Pintér Sándor három évvel ezelőtti ígéretét, amely szerint a kétharmados felhatalmazású kormány "két hét alatt rendet tesz" az országban, és a kormány büntetőpolitikájának kudarcáról beszéltek. Kocsis Máté vasárnap ezt azzal utasította vissza, hogy "ha az MSZP-nek lett volna Pintérje, akkor nem jutott volna az ország közbiztonsága 2010-re oda, ahova", majd összehívta az Országgyűlés rendészeti bizottságának ülését a szigethalmi késelés és az ózdi rablógyilkosság ügyében.

Volt olyan forrásunk, aki felemlegette Schiffer András, az LMP frakcióvezetőjének múlt heti nyilatkozatát, aki – miközben kifejtette, hogy a Bayer írása kimeríti a közösség elleni izgatást – azt mondta, számos településen „békés emberek rettegnek olyan bűnözőktől, sok esetben bűnöző családoktól, akik nyíltan és büszkén áthágják az alapvető együttélési normákat”. Forrásunk azt állította, a Fidesz vezető politikusai Schifferhez hasonlóan ítélik meg a helyzetet, de a nyilvánosság előtt nem vállalják ezt az álláspontot. A Fidesz mostantól tartja magát ahhoz, hogy aki elítéli Bayer Zsoltnak a magyarországi cigányok jelentős részét "állatnak" nevező kijelentését, az "a gyilkosok" pártjára áll.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Roma

"Én is cigány vagyok" - Bayer ellen tüntetett Gyurcsány

A Demokratikus Koalíció tüntetésén többszázan jelentek meg vasárnap délután azért, hogy a Fidesz zárja ki Bayer Zsoltot a pártból a múlt héten a Magyar Hírlapban megjelent cigányságot elítélő véleménycikke miatt. A hvg.hu tudósítása.

hvg.hu Itthon

Békemenetesek: Bayer "levadászása nem megengedhető"

Közleményben reagált Bayer Zsolt Magyar Hírlapban megjelent cigányozós cikkére a Békemenetet is szervező Civil Összefogás Fórum (CÖF) alapítója, Csizmadia László. Többek között azt írja, Bayer "kiváló publicista, célzott levadászása nem megengedhető".

MTI Itthon

"Bayer Zsolt indulatait megértjük" - Kocsis Máté a hírlapos cikkről

A rendészeti bizottság fideszes elnöke szerint a Bayer-cikk kapcsán szervezett vasárnapi ellenzéki tüntetés résztvevői akarva-akaratlanul a bűnelkövetőket bátorítják – Kocsis Máté az MTI-nek nyilatkozva egyben visszautasította az MSZP Pintér Sándor belügyminisztert bíráló kijelentéseit.

OS Roma

Jobbik: Bayer nevén nevezte a lényeget

A Jobbik közleményt adott ki a vasárnapi Bayer-ellenes tüntetés kezdete előtt, amiben leszögezi, hogy igaza volt az újságírónak, amikor állatoknak nevezte a "cigánybűnözőket", és szerinte a Fidesz hátbaszúrja párttagját, ha elhatárolódik tőle.

A rendőrség megtalálta az autóst, aki a járdán száguldozott Budapesten

A rendőrség megtalálta az autóst, aki a járdán száguldozott Budapesten

Hatvan napra bezáratta a Központot a rendőrség

Hatvan napra bezáratta a Központot a rendőrség

Szijjártó: 1 millió ember beoltásához elég orosz vakcinát vettünk

Szijjártó: 1 millió ember beoltásához elég orosz vakcinát vettünk