szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hivatalos források szerint a libanoni Hezbollah egyik csoportja felelős azért az öngyilkos merényletért, amelyet az egyik bulgáriai üdülőhelyen, Burgasban követtek el 2012 júliusában izraeliek ellen. A merényletben többen meghaltak.

A robbantást a gyanú szerint a Hezbollah egyik csoportja követte el, amelynek tagjai egy hónappal a merénylet előtt megérkezhettek a helyszínre. Ketten közülük ausztrál illetve kanadai útlevelet használtak – olvasható a BBC weboldalán. Más források szerint a merénylők egy olyan bombát robbantottak fel egy buszon, amelyet az eddigiekhez képest kifinomultabb technikával szereltek össze.

A robbantásban öt izraeli turista, egy bolgár buszsofőr és feltételezhetően az egyik merénylő halt meg.

Cvetan Cvetanov belügyminiszter szerint három személy vett részt közvetlenül a támadásban. Kettőnek közülük volt ausztrál, illetve kanadai útlevele. Minden arra utal, hogy a Hezbollah finanszírozta őket, és hozzá tartoztak - mondta újságíróknak a miniszter kedden, miután a bolgár nemzetbiztonsági tanács áttekintette a nyomozás eredményeit. A harmadik merénylőről egyelőre semmit sem tudnak.

Bulgária elvárja, hogy a libanoni kormány közreműködjék a további vizsgálatokban - tette hozzá Cvetanov, aki azt is elmondta, hogy a férfiak június 28-tól július 18-ig tartózkodtak Bulgária területén, ahová saját, valódi útlevelükkel léptek be. Utána már hamis személyazonosságot használtak autó és szállás bérlésére.

A nyomozást segítő Europol uniós rendőri szervezet igazgatója szerint a pokolgépet távirányítással robbantották fel a buszra szálló turisták között. Kezdetben még arra gondoltak, hogy öngyilkos merényletről van szó, de a nyomozók arra a következtetésre jutottak, hogy a támadó nem akart meghalni - mondta egy interjúban Ron Wainwright.

A tetthely közelében talált két hamis amerikai gépkocsivezetői engedély nyomait sikerült visszavezetni Libanonba, ahol készültek. A törvényszéki orvostani bizonyítékok, a hírszerzési források és az elkövetés módja is mind a Hezbollahra utal - mondta az igazgató.

Az Europol nem talált az al-Kaida nemzetközi terrorszervezetre vagy Iránra utaló közvetlen kapcsolatot. Izrael már a merénylet napján a Hezbollahot és Teheránt tette felelőssé, de mindkettő tagadta az érintettségét. Bulgária eddig tartózkodott a tettesek megjelölésétől.

A burgasi rendőrség nyomozó osztályának vezetője január elején jelentette be, hogy azonosították a burgaszi repülőtéren tavaly júliusban elkövetett merénylet elkövetőjének egyik tettestársát. Az eddigi adatok szerint három ember érintett a bűncselekményben. A körözött férfi és a merénylet elkövetője kapcsolatban állt egymással. Az elkövető Jacques Philippe Martin álnéven tartózkodott Bulgáriában, cinkosa pedig a Ralf William Ricco álnevet használta. A három férfit sosem látták együtt, de a nyomozók közvetett bizonyítékokat találtak a közöttük lévő kapcsolatra.

A Hezbollah részt vesz a libanoni kormányban. Az Egyesült Államok terrorista szervezetté nyilvánította, és erre most sor kerülhet esetleg az Európai Unióban is, mivel világosan összekapcsolható az EU területén elkövetett merénylettel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy youtuber megépítette Batman legendás fegyverét, a kézből kilőhető csáklyát

Egy youtuber megépítette Batman legendás fegyverét, a kézből kilőhető csáklyát

Kicsit hibrid, nagyon sportkupé: teszten a BMW M440i

Kicsit hibrid, nagyon sportkupé: teszten a BMW M440i

Fegyverrel raboltak ki egy üzletet Székesfehérváron, lövés is dördült

Fegyverrel raboltak ki egy üzletet Székesfehérváron, lövés is dördült