szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Törökországban bebörtönzött Abdullah Öcalan kurd lázadóvezér sajtójelentések szerint márciusban kezdődő fegyverszünetre fogja felszólítani betiltott Kurdisztáni Munkáspártjának (PKK) harcosait.

A Radikal című török lap hétfőn azt írta Öcalan és egy kurd küldöttség beszélgetésére hivatkozva, hogy a PKK fegyverszünete március 21-én, a hagyományos kurd (és török) tavaszünneppel kezdődik. Öcalan a hírek szerint személyesen szándékozik a PKK-hoz fordulni e felhívással.

A márvány-tengeri Imrali börtönszigetén fogva tartott, 63 éves Öcalan december óta tárgyal a török titkosszolgálattal a kurd konfliktus békés megoldásáról. Az 1984 óta zajló konfliktusnak eddig már 40 ezernél több halálos áldozata volt.

Szombaton a török parlament három kurd képviselője látogatott el Imralira a PKK-vezetőhöz. Egybehangzó sajtójelentések szerint Öcalan levélben részletesen tájékoztatni fogja a tárgyalási folyamatról az észak-iraki PKK-vezetést, a nyugat-európai PKK-szervezeteket és a BDP legális kurd pártot.

A fegyverszünetet az erőszakról való tartós lemondás első lépésének szánják. A Radikal szerint szó van arról is, hogy a PKK fegyveresei májusban vagy júniusban kivonulnának Törökországból. Recep Tayyip Erdogan török kormányfő a múlt héten kijelentette, hogy a török állam nem fog rátámadni az Észak-Irakba visszavonuló PKK-csapatokra. A Kurdisztáni Munkáspárt főhadiszállása Észak-Irakban van.

A PKK, amely eleinte saját kurd államért harcolt, ma a kurd identitás Törökország általi hivatalos elismerését követeli, például az alkotmányban egy megfelelő bekezdéssel. A csaknem 74 milliós Törökország lakosságának mintegy húsz százalékát alkotják a kurdok. A kurd nyelv használata és a kurd nyelvű média évtizedeken át be volt tiltva. Az Erdogan-kormány az utóbbi időben több engedményt tett a kurd kisebbségnek. Így például tavalyelőtt engedélyezte kurd nyelvű rádió- és tv-műsorok sugárzását. Idén januárban pedig a parlament megszavazott egy törvényt, amely lehetővé teszi, hogy kurd vádlottak anyanyelven beszéljenek bírósági tárgyalásokon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hétfőtől a közműszolgáltatóknál is szünetel a személyes ügyintézés

Hétfőtől a közműszolgáltatóknál is szünetel a személyes ügyintézés

A kormány közzétette, kik kapnak bértámogatást a lezárások miatt

A kormány közzétette, kik kapnak bértámogatást a lezárások miatt

Az olasz maffia is megtalálta a legjobb pénzforrást: az uniós pénzeket

Az olasz maffia is megtalálta a legjobb pénzforrást: az uniós pénzeket