szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Rendkívüli ülésen szavazta meg a szenátus a javaslatot, amelyet 38 szenátor támogatt, 30 pedig nem. A felségárulást akkor állapítják meg, ha a hazaárulást az államfő követi el. A döntés oka, hogy a felsőháznak nem tetszik Václav Klaus államfő rendkívül széles körű újévi közkegyelme, illetve hogy a mai napig nem írta alá a Lisszaboni Szerződés kiegészítését az európai mentőövről.

Felségárulással - államfő által elkövetett hazaárulással - vádolja Václav Klaust a cseh parlament felsőháza, a szenátus, s ennek kivizsgálására beadvánnyal fordul az alkotmánybírósághoz.

Az erről szóló határozat elfogadását a 81 tagú felsőház rendkívüli, zárt ajtók mögötti ülésén hétfő délután 38 szenátor támogatta, míg 30 szenátor ellene szavazott.

A politikusok korábban hazaárulást emlegettek, de kiderült, hogy ez a fogalom az egyszerű polgárokra vonatkozik. Arra az esetre, ha az államfő az elkövető, a cseh jogszabályok szerint külön fogalom, a felségárulás vonatkozik.

A Cseh Köztársaság történetében ez az első eset, hogy az államfőt hivatalosan felségárulással vádolják.

A döntés oka, hogy a felsőháznak nem tetszik az államfő rendkívül széles körű újévi közkegyelme, illetve hogy a mai napig nem írta alá a Lisszaboni Szerződés kiegészítését az európai mentőövről, vagy nem volt hajlandó időben kinevezni új alkotmánybírósági bírákat, amivel veszélyeztetet a testület működését.

A hatályos törvények szerint felségárulásnak az számít, ha a köztársasági elnök az ország szuverenitása, területi épsége, valamint demokratikus rendje ellenében cselekszik. Amennyiben a vádat az alkotmánybíróság megalapozottnak találja és elismeri, az államfő elveszíti tisztségét, s jogosultságát, hogy erre a tisztségre újra jelöltesse magát. Az elítélt államfő ugyanakkor elveszíti jogosultságát fizetésére és minden járadékára.

Václav Klaus második ötéves mandátuma csütörtökön jár le. 

Klaus a múlt héten újságíróknak azt mondta: politikai játszmáról van szó, amelyre egyelőre nem kíván reagálni. Az államfő az utóbbi hetekben ismételten azt állította: a Cseh Köztársaság megalakulásának 20. évfordulója alkalmával kihirdetett amnesztiája törvényes volt, nem sértett alkotmányt, s most is hasonló formában hirdetné ki azt.

A közvélemény leginkább azt kifogásolja, hogy Klaus olyan személyeknek is amnesztiát adott, akik ellen súlyos, hatalmas összegű korrupciós bűnügyek miatt folyt eljárás. A kegyelem következtében a megkárosítottak tízezreinek már semmi lehetőségük nincs kártérítésben részesülni.

Milos Zeman megválasztott cseh államfő, aki több ízben is nyíltan bírálta az amnesztiát, a Tyden című hetilapban hétfőn megjelent interjújában ismét azt mondta, hogy az nem hazaárulás, hanem hiba volt. A szenátus kezdeményezését "hisztérikus reakciónak" minősítette. 

Petr Necas miniszterelnök a múlt héten egy prágai sajtóértekezleten az "emberi gyarlóság" megnyilvánulásának minősítette a szenátorok kezdeményezését.

Klaus mandátuma március 7-én jár le, Zeman megválasztott elnök hivatalos beiktatására március 8-án kerül sor.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Figyelmeztető sztrájkot tartottak a B. Braun Medical gyöngyösi gyárában

Figyelmeztető sztrájkot tartottak a B. Braun Medical gyöngyösi gyárában

Titkos üzenetet írtak a Perseverance ejtőernyőjére, és most már azt is tudni, mi volt az

Titkos üzenetet írtak a Perseverance ejtőernyőjére, és most már azt is tudni, mi volt az

Orbán: A járványügyi szakértők szerint még nincs itt a nyitás ideje

Orbán: A járványügyi szakértők szerint még nincs itt a nyitás ideje