szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Indul az április 14-i elnökválasztáson Venezuelában Henrique Capriles, az ellenzék vezetője.

Miranda állam jelenlegi kormányzója helyi idő szerint vasárnap este jelentette be, hogy elfogadja a sokpárti ellenzéki tömörülés felkérését és megméreti magát Nicolás Maduro ideiglenes államfő ellen az Hugo Chávez elnök múlt heti halálával megüresedett posztért.

Capriles októberben Chávez ellenfele volt az elnökválasztáson, és az időközben rákbetegségben elhunyt államfő 56 százalékos támogatottságával szemben a voksok 44 százalékát szerezte meg. A sajátos - nacionalista-populista elemekkel is átszőtt - szocializmus útját járó Chávezt akkor harmadszor választották államfővé, de betegsége miatt már a hivatali esküt sem tudta letenni.

Madurót a parlament szombaton választotta meg ideiglenes államfőnek. Beiktatása után az ügyvezető elnök rögtön arra utasította a választási bizottságot, hogy haladéktalanul írja ki az előre hozott elnökválasztást.

A Demokratikus Egység Asztala (Mesa de la Unidad Democrática, MUD) nevű ellenzéki tömörülés ezt követően azonnal bejelentette, hogy újra Caprilest javasolja elnökjelöltjének. A tömörülésben baloldali, kereszténydemokrata és centrista pártok egyaránt megtalálhatók, hiszen az ellenzéki erők már hosszabb ideje együtt próbálják megtörni Chávezék uralmát. 

Capriles a jelölés elfogadását bejelentve bírálta a kormányt, hogy Chávez halálát egyúttal Maduro elnökjelöltségének támogatására igyekezett kihasználni. A hadsereget is kritizálta, mert Maduro nyílt támogatásával az szerinte megsértette azt az alkotmányos előírást, hogy tartson távolságot a politikai erőktől. 

Az ellenzéki jelölt azt is bejelentette, hogy kampányának fő elemei a bűnözés és a szegénység elleni fellépés lesznek, beleértve a kormány azon döntésének felülvizsgálatát is, amely harmadával rontotta a venezuelai pénz árfolyamát.  "Amit kínálni tudok, az egy egységes nemzet" - fogalmazott Capriles, hozzátéve, hogy "Nicolás nem Chávez".

Maduro - akit Chávez maga jelölt ki utódjaként - riválisának hozzá címzett bírálatait történelmi felelőtlenségnek nevezte, magát Caprilest pedig fasisztának bélyegezte. Az ideiglenes államfő azt mondta, kihívójának "egyetlen célja, hogy Venezuela népét provokálja".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elemzés: Járványszerű a korrupció a világban, Magyarország sereghajtó az EU-ban

Elemzés: Járványszerű a korrupció a világban, Magyarország sereghajtó az EU-ban

Diákújságnál razziázott, fiatalokat vett őrizetbe az orosz rendőrség

Diákújságnál razziázott, fiatalokat vett őrizetbe az orosz rendőrség

Megvalósulhat Elon Musk álma: még az idén chipet ültethet a Neuralink az emberi agyba

Megvalósulhat Elon Musk álma: még az idén chipet ültethet a Neuralink az emberi agyba