szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jó együttműködési lehetőséget lát Magyarország és Jordánia között a két ország miniszterelnöke, Orbán Viktor és Abdalláh Enszúr.

Ha a jordániai befektetők Magyarországot választják, nemcsak Magyarországra jönnek, hanem a gazdaságilag ígéretes, emelkedőben lévő Közép-Európába is, amely az Európai Unió növekedési motorja lesz - mondta Orbán Viktor hétfői ammáni sajtótájékoztatóján, miután hivatalos jordániai látogatása során tárgyalt Abdalláh Enszúrral, az ország miniszterelnökével. A két kormány képviselői a tájékoztató előtt gazdasági, oktatási és energetikai együttműködésről írtak alá megállapodást.

Orbán Viktor ezzel összefüggésben hangsúlyozta: Magyarország nagyon jó üzleti lehetőséget lát Jordániában és az egész régióban. Hozzátette: Magyarországnak nagyon jó tapasztalatai vannak a jordániai üzletemberekkel kapcsolatban. Jordániai kollégájának jelezte: Magyarország erős a vízgazdálkodás, az energetika - azon belül a nukleáris energia - terén, amelyeken együttműködést kínált Ammánnak, csakúgy, mint az egészségügy és az oktatás területén.

A nukleáris energiával kapcsolatban Orbán Viktor az MTI kérdésére azt mondta: Magyarország nem nukleáris hatalom, de technológiában és mérnökökben nagyon erős, így ezeken a területeken fontos partnere lehet Jordániának. Abdalláh Enszúr emellett a mezőgazdasági és a turisztikai kooperáció fontosságára hívta fel a figyelmet. A plenáris megbeszélésen szóba került a szíriai konfliktus is, amellyel kapcsolatban a jordániai kormányfő a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy országa továbbra is stabil, nyitott, és példát tud mutatni a többi közel-keleti országnak, hogyan kell békében élni.

Orbán Viktor erről azt mondta: Európa elég tanácstalan Szíria ügyében, mert nem tudni, pontosan kit is kellene támogatni. "Könnyű összedönteni egy politikai rendszert, de nehéz újat építeni helyette" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy az Európai Unió együttműködést alakított ki a szíriai ellenzéki képviselettel, de - mint fogalmazott - "nem vagyunk vakok, látjuk, hogy ez belül rendkívül tagolt". A konfliktus ügyében leginkább a helyiekre kell hallgatni - emelte ki.

A magyar kormányfő emlékeztetett egyúttal arra, hogy az uniós állam- és kormányfők múlt heti brüsszeli csúcstalálkozóján minden vezető elkötelezett volt a gyors megoldás mellett a régió stabilitása érdekében.

A miniszterelnöki vizit után az Orbán Viktor vezette magyar delegáció - amelynek tagja mások mellett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter, Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, valamint Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára - találkozott II. Abdalláh királlyal, valamint a jordániai felsőház és alsóház elnökével. Délután a küldöttség - amelynek része egy 40 tagú üzleti delegáció is -, jordániai-magyar üzleti fórumon vesz részt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Buenos Aires-i elnöki palotában ravatalozták fel Maradonát

A Buenos Aires-i elnöki palotában ravatalozták fel Maradonát

Új funkciót kapott a TikTok, megvédheti a felhasználót az epilepsziás rohamoktól

Új funkciót kapott a TikTok, megvédheti a felhasználót az epilepsziás rohamoktól

Ingyenessé tették a menstruációs termékeket Skóciában

Ingyenessé tették a menstruációs termékeket Skóciában