szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hétfői bejelentés szerint Margaret Thatcher volt brit miniszterelnököt szélütés következtében érte a halál. A Vaslady 87 éves volt. David Cameron brit miniszterelnök a hír hallatán lemondta párizsi látogatását és hazasietett. Megrendülen fogadta a hírt Erzsébet királynő és Barack Obama is. Magyar részről Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető reagált elsőként. Az argentin veteránok képviselője kemény szavakkal szólt a halott Thatcherről.

"Mélységes szomorúsággal jelentette be Mark és Carol Thatcher, hogy édesanyjuk,Thatcher bárónő hétfő reggel agyvérzést kapott és meghalt" – idézte a BBC Thatcher szóvivőjét, Lord Bellt. Az egykori brit miniszterelnök 87 éves volt.

Thatcher az utóbbi egy évtizedben egyre kevesebbet mutatkozott a nyilvánosság előtt, korábbi sorozatos agyvérzései miatt ugyanis állapota rendkívüli mértékben leromlott. Férje, Sir Denis Thatcher éppen tíz éve, 2003-ban, 88 éves korában hunyt el, és az ő halála is súlyosan megviselte az egykori kormányfőt. Elhatalmasodó betegsége miatt Thatcher az utóbbi időben már emlékezetkieséssel küszködött, és mozgása is alaposan lelassult. Orvosai ezért már évekkel ezelőtt eltiltották korábbi rendszeres és rendkívül népszerű előadókörútjainak folytatásától. Utolsó napjaiban a Ritz Hotelben ápolták, mert ott könnyebben gondját tudták viselni – írta a Guardian.

Margatet Thatcher 1979-től 1990-ig volt Nagy-Britannia miniszterelnöke. Az első nő volt, aki betöltötte ezt a posztot. 1984-ben Magyarországra is ellátogatott. Thatcher más belpolitikai rekordokat is beállított: ő volt az első, aki a Konzervatív Párt élén egymás után három parlamenti választást nyert - 1979-ben, 1983-ban és 1987-ben -, és a 20. század brit miniszterelnökei közül ő állt a leghosszabb ideig - 11 évig - folyamatosan a kormányfői poszton.

Kattintson Nagyítás-fotógalériánkért!
©

Reakciók

David Cameron brit miniszterelnök Twitteren reagált a halálhírre: mint írta, mélységes szomorúsággal értesült Thatcher asszony haláláról. "Egy nagyszerű vezetőt, nagyszerű miniszterelnököt és egy nagyszerű britet vesztettünk el" a személyében – fogalmazott. Cameron egyébként megszakította európai körútját, lemondva párizsi látogatását. Arra készül, hogy megtartja madridi sajtótájékoztatóját, és délután hazautazik.

Erzsébet királynő is szomorúan értesült Thatcher asszony haláláról. A királynő magánüzenetben fejezi ki együttérzését az elhunyt családjával – közölte a Buckhingham-palota.

Magyar részről elsőként Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője reagált a hírre. Mint mondta, levélben fejezte ki részvétét a Konzervatív Pártnak, amelyben egyebek közt azt írta: Margaret Thatcher volt Ronald Reagan mellett az a politikus, aki nagyon sokat tett a kommunizmus megbuktatásáért.

Az euroszkeptikus függetlenségi párt, a UKIP vezetője, Nigel Farage a halálhír hallatán azt nyilatkozta: Margaret Thatchernek nagy hatása volt rá. "Akár szerették, akár nem, senki sem vonhatta kétségbe, hogy nagy hazafi volt, aki szenvedélyesen hitt ebben az országban és a népben" – mondta Farage.

Barack Obama amerikai elnök a következőket mondta: "A világ elvesztette a szabadság egyik nagy bajnokát, Amerika pedig elveszített egy igaz barátot." Megrendültségét fejezte ki José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke, Angela Merkel német kancellár, Lech Walesa volt lengyel elnök, Mihail Gorbacsov, az ifjabb és az idősebb George Bush, Henry Kissinger, a Ford- és a Nixon-kormányzat államtitkára, John McCain republikánus szenátor, valamint Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök is.

A brit-argentin fegyveres konfliktusban harcoló argentin veteránok vezetője, Ernesto Alberto Alonso keményen fogalmazott: "Mindig úgy fogok rá gondolni, mint egy olyan vezetőre, ki nem járult hozzá a világbékéhez. Rendszere sok szempontból emlékeztetett az itteni katonai diktatúrára (...). Úgy fognak rá emlékezni, hogy semmi pozitívat nem hozott az emberiségnek."

Gyászolják és bírálják a twitteren

A twitter-közösség többsége természetesen mély fájdalmát fejezte ki az egykori miniszterelnök halálát illetően. A Robert Peston nevű mikroblogger például azt mondta róla, hogy "az én generációmnak nehéz elképzelni a világot Margaret Thatcher nélkül. Mi mind úgy határoztuk meg magunkat, hogy vele vagyunk vagy ellene" - fogalmazott.

A közösség egy része ugyanakkor úgy emlékezett Margaret Thatcher volt miniszterelnökre, mint a hajóipar és a hazai bányászok "tönkretevőjére". A Johann Hari nevű felhasználó kommentjében például úgy fogalmazott: "meghalt Margaret Thatcher, de vele együtt a brit bányászat is".

Alaistair Campbell, aki Tony Blair kabinetjének kommunikációs vezetője volt, azt írta: "bár sosem értettem egyet Thatcher politikájával, kevese volt azon brit miniszterelnököknek, akik valódi változást hoztak az országban".

Kattintson Nagyítás-fotógalériánkért!
©

A legkülönösebben Justin Bieber, a fiatal amerikai popénekes reagált. Twitterén úgy fogalmazott: "Égjen csak a pokolban az a p.csa azért, amit a sztrájkolókkal művelt Orgreave-ben." A szókimondó bejegyzést Bieber gyorsan le is szedte, addigra azonban már késő volt, többen lementették a sarkos véleményt, amely itt olvasható.

Így lett Vaslady

Thatcher 1944-ben vegyésznek kezdett tanulni Oxfordban, majd 1959-ben Finchley választókerületben megválasztották országgyűlési képviselőnek – írja a volt kormányfőről a Wikipedia szócikke. 1970-ben Edward Heath kinevezte oktatásügyi miniszternek, 1975-ben pedig legyőzte Edward Heath-t a Konzervatív Párt választási választmányon, ezzel Thatcher lett az ellenzék vezére, valamint az első nő, aki vezetett egy nagy politikai pártot az Egyesült Királyságban. 1979-ben megnyerte a választásokat, és miniszterelnök lett. Thatcher egy sor politikai és gazdasági változtatást vezetett be, ezekkel akarta visszaszorítani a recessziót.


 Hivatalának első évében meglévő népszerűsége később a recesszió közepette és a magas munkanélküliség miatt csökkent, de az 1982-es Falkland-szigeteki háború és a gazdasági fellendülés hatására ismét nőtt, olyannyira, hogy 1983-ban újraválasztották.
 
Harmadszor is újraválasztották 1987-ben, ám az általa ekkor bevezetett Community Charge elnevezésű adózási rendszer széles körben népszerűtlen volt, és az Európai Unióra vonatkozó nézeteit sem mindenki osztotta a kormányban. 1990. november 28-án, miután Michael Heseltine kihívta a pártelnöki székért, Thatcher mind miniszterelnöki, mind pedig pártelnöki tisztjétől lemondott. Thatcher főnemes volt mint Thatcher Kesteven, Lincolnshire megye bárónője, és mint ilyen, tagja volt a Lordok Házának.
 
Egy szovjet újságíró adta a Vaslady becenevet rendíthetetlen politikai vezetéséért, amelyet büszkén vett tudomásul.

A thatcherizmus

Amikor Thatchert miniszterelnökké nevezték ki, az Egyesült Királyságban kétszámjegyű infláció volt, a szakszervezetek befolyásosak voltak, a brit ipar pedig veszített a versenyképességéből. Thatcher új gazdaságpolitikája, melyben kiemelt szerepet kapott a dereguláció, a rugalmas munkaerőpiac, a privatizáció és a szakszervezetek hatalmának csökkentése, pozitív fordulatot eredményezett a brit gazdaságban, és a thatcherizmus szerte a világon védjegyévé vált azoknak a politikai elméleteknek, amelyek aztán a szabadpiacot pártoló és a kormányzati beavatkozást elutasító politikákban csapódtak le.

Thatcher a kormány 1979-es megalakulása után az infláció és a költségvetési hiány csökkentésére irányuló gazdaságpolitikát indított, ami az addiginál magasabb alapkamattal, magasabb adókkal és kiadáscsökkentésekkel járt. Thatcher gazdaságpolitikájának legfontosabb pontjai piacbarát kínálati oldali intézkedések voltak: például a kulcsfontosságú állami vállalatok privatizációja, a szabályozás lazítása a piaci verseny növelése érdekében, a szakszervezetek hatalmának szűkítése és a munkaerőpiac rugalmasságának növelése, valamint a jövedelmi adók csökkentése. Az intézkedések következtében a jövedelmi és vagyoni különbségek nőttek a brit társadalomban.

Az új gazdaságpolitikával valóban sikerült csökkenteni az inflációt, de az erős font miatt az első években a termelés is visszaesett. A munkanélküliség drasztikusan emelkedett, és az 1930-as évek nagy világválsága óta a legmagasabb mértéket érte el a nyolcvanas években. Az elbocsátások különösen a korábbi ipari területeket érintették, ami növelte regionális egyenlőtlenséget. Bírálói szerint Thatcher - szükségtelenül - mélyítette a brit gazdaságot sújtó 1980-as recessziót, ami a thatcheri intézkedésekhez társadalmi feszültségekhez vezettek. A konzervatív oldal szerint viszont Thatcher gazdaságpolitikájának köszönhette az Egyesült Királyság, hogy 1981-től 1988-ig gyors, évi 4-5 százalékos gazdasági növekedést ért el, nőttek a lakásárak és a fogyasztást. A viszontválasz erre általában az, hogy ez a növekedés ugyanakkor fenntarthatatlan volt, és 1991-ben recessziót okozott.

Kattintson Nagyítás-fotógalériánkért!
©

Ugyanakkor a thatcherizmus nagy sikereként említhető, hogy a privatizáció hatékonyság növekedéshez vezetett egyes szektorokban és csökkentette a telekommunikációs, a légiközlekedés és a villamos energia árakat. A dereguláció a korábbi monopol helyzetű vállalatok között beindította a versenyt, ami hatékonyság növekedéssel és kiadáscsökkentéssel járt ezekben a szektorokban. A thatcheri reformok hozzájárultak a brit szolgáltató és pénzügyi szektor növekedéséhez, ugyanakkor a deregulációt például azért kárhoztatják mostanában, hogy – ahogyan az USÁ-ban Reagen deregulációja - ez vezetett a kétezres évek pénzügyi buborékának kialakulásához, és a jelenlegi válsághoz.  

Thatcher sikerének tartják a szakszervezetek hatalmának megnyirbálását is, ugyanis a hetvenes években a brit ipart gyakori sztrájkok fékezték. Emellett az is Thatcher eredménye volt, hogy a versenyképtelen vállalatok nem kaptak tovább állami támogatásokat, és az intézkedés nyomában járó tisztulás hozzájárult a gazdasági növekedéshez hosszú távon. Thatcher nagy sikerei közé sorolják még a lakástulajdonosok számának növekedését is, másfelől emiatt bírálják is, ugyanis az önkormányzati lakások kiárusításával csökkentette a bérlakáskínálatot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Feltörték a Burger King magyar Instagram-fiókját

Feltörték a Burger King magyar Instagram-fiókját

Meglehet Merkel utódja

Meglehet Merkel utódja

Orbán is gratulált a német CDU új elnökének

Orbán is gratulált a német CDU új elnökének