Megerősítették: legszebb öröm a söröm

A sörnek már az íze is a boldogsághormonként emlegetett dopamin termelődését váltja ki az agyban amerikai kutatók friss eredményei szerint.

  • MTI MTI
Megerősítették: legszebb öröm a söröm

Az Indianai Egyetem neurológusai a sör iránti vágyódás keletkezését vizsgálva arra a megállapításra jutottak, hogy az agy még az alkoholmentes változatban is dopamintermeléssel válaszol a sörfogyasztásra. A dopamint az agy jutalomként érzékeli, a vegyületet már rég bizonyos dolgok, így az alkohol iránti vággyal hozták összefüggésbe.

"Úgy véljük, ez az első olyan, emberek bevonásával végzett kísérlet, amely azt mutatja, hogy az alkohol bódító hatása nélkül egy szeszes italnak már az íze is kiválthatja ezt a dopaminaktivitást" - fogalmazott a kutatást vezető David Kareken neurológus. A vizsgálatot 49 férfi bevonásával végezték: a résztvevők kedvenc sörmárkájukat, vagy egy alkoholmentes sportitalt fogyasztottak, ennek során vizsgálták az agy dopaminaktivitását.

A Neuropsychopharmacology című tudományos folyóiratban közölt eredmények szerint a sörfogyasztás esetében már önmagában az ital íze is dopamintermelődést váltott ki. A hatás ráadásul sokkal nagyobb volt, mint a sportital esetében, noha sok résztvevő azt mondta, a citromízű Gatorade-et részesíti előnyben. A kutatás arra is rávilágított, hogy azoknál a férfiaknál, akiknek családjában volt alkoholista, sokkal erősebb volt a dopaminaktivitás.

Valter Attila: Olyan versenynap nincs, hogy nem fáj

Valter Attila: Olyan versenynap nincs, hogy nem fáj

„A bukásoktól, brutális sérülésektől való félelem folyamatosan bennem van” – meséli Valter Attila országútikerékpár-versenyző a Penge podcast legújabb adásában, ahol arról is beszélget Szilágyi Áronnal és Kenyeres Andrással, hogy milyen gondolatok futnak át az agyán egy esés után, mekkora nyomást jelentett számára a 2021-es berobbanása, és milyen hatással vannak rá a kommentek.