szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Siklórepülőt, folyóáramlatot és tucatnyi más módszert használnak a cigarettacsempészek a román határokon, akiktől idén több mint háromszor annyi csempészárut foglaltak le a hatóságok, mint a tavalyi év azonos időszakában - közölte kedden a Mediafax hírügynökség a határrendőrség kimutatására hivatkozva.

Idén, az első negyedévben csaknem 3,7 millió csomag cigarettát koboztak el a határőrök több mint 10 millió euró értékben hét csempészbanda csaknem 60 tagjától. Tavaly az első három hónapban 1,1 millió csomag cigarettát foglaltak le a román hatóságok a csempészektől. A legnagyobb "forgalmat" az ukrán és a szerb határon bonyolítják le a csempészek: előbbin a zöld határon, utóbbin a közúti átkelőkön oly módon, hogy a duty-free üzletekben vásárolt dohányárut több hordárnál szétosztva, többszöri fordulóval juttatják át a határon.

A csempészek előszeretettel alakítanak át az áru elrejtése érdekében régi, értéktelen autókat, amelyeket hatósági rajtaütés esetén egyszerűen hátrahagynak és elmenekülnek. A határfolyókon hevenyészett drótkötélpályán, vagy - egy folyókanyarulat áramlatait kihasználva - csomagúsztatással küldik át a csempészárut a másik partra. A román határrendőrség beszámolója szerint arra is volt példa, hogy a csempészek átalakított sárkány-, illetve siklórepülővel juttatták át a zárjegy nélküli cigarettát a határon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Beintettek a georgiai republikánusok Trumpnak

Beintettek a georgiai republikánusok Trumpnak

Elkészült a világ legnagyobb processzora, 400 000 mag dolgozik benne

Elkészült a világ legnagyobb processzora, 400 000 mag dolgozik benne

Többször is havazni fog a jövő héten

Többször is havazni fog a jövő héten