szerző:
MTI

Saját családját terrorizálta folyamatosan Ariel Castro, mielőtt elrabolt és a clevelandi házában egy évtizeden át tartott fogva három nőt - derült ki The Washington Post vasárnapi beszámolójából. A lap szerint az erőszak a Castro család következő nemzedékére is átszállt: az emberrabló egyik lánya, Emily Castro 25 éves börtönbüntetését tölti, mert 2007-ben megkéselte csecsemőjét. Noha az anyja már halottnak vélte, a 11 hónapos gyermek túlélte a gyilkossági kísérletet.

A vádlott apja, a Puerto Ricó-i Yaucóból vándorolt Pedro "Nano" Castro használtautó-kereskedést vezetett. A férfi még akkor otthagyta a családját, amikor a három fia - köztük Ariel - kiskorú volt. Az anyjuk egyedül nevelte fel őket.

Ariel Castrót gyerek- vagy ifjúkorában szexuálisan bántalmazhatták - legalábbis ez derült ki az amerikai médiában töredékesen ismertetett feljegyzéseiből. Ezekre abban a házban bukkantak rá, amelyben a három nőt tartotta fogva. Azt, hogy ez igaz-e, vagy hogy ki tehetett ilyet vele, hivatalosan még nem közölték.

Castro a 90-es évek elején költözött össze Grimelda Figueroával. Eleinte a nő szüleinél laktak. A férfi egyszer veszekedés közben ledobta a ház emeltre vezető lépcsőjén az élettársát, mire annak apja a rokonok és szomszédok segítségével megverte őt. Castro nem ütött vissza, mert férfiakkal sosem verekedett.

A helyzet még rosszabbra fordult, amikor a pár különköltözött abba a házba, amely később a három nő börtöne lett. Az asszonyverések gyakoriakká váltak, és a nő többször is a családi erőszak elől menekülők menhelyére költözött, de mindannyiszor hazatért a négy közös gyerek miatt. Castro ellen családi erőszak miatt vádemelést kezdeményeztek, amelyet a nagyesküdtszék végül ejtett.

Figuero nővére, Elida Caraballo azt állította, hogy Castro egyszer a szeme láttára parancsolta be a testvérét egy kartondobozba. Ebből addig nem jöhetett ki, amíg a férfi ki nem engedte onnan. A rokonok már a szexuális rabszolgák kálváriája előtt is börtönként emlegették a házat.

Castrónál már akkor kialakult a "próbatétel" szokása, amiről később a rabjai is beszámoltak. A férfi úgy tett, mintha eltávozna otthonról, majd visszalopózva, a pincéből hallgatta le a házból folytatott telefonbeszélgetéseket. A hívásokért verés járt.

Grimilda Figueroa tavaly agydaganatban halt meg. A nő és a családja azt állította, hogy a tumor kialakulásáért Castro felelős a folyamatos ütlegelés miatt.

Szemtanúk szerint egyébként Ariel Castro egy kócos, hosszú szempillájú próbababát is tartott a házában, amelyet öltöztetgetett. Unokaöccsét, Angel Caraballót kilencéves korában ezzel a babával riogatta.

Castrót tavaly novemberben azért bocsátották el iskolabusz-vezetői állásából, mert négyszer is megsértette munkakörérnek biztonsági és egyéb előírásait. A férfi megsértette a közlekedési szabályokat, bevásárolni ment a felügyeletére bízott busszal, és egyszer őrizetlenül hagyta azt. A legsúlyosabb eset 2004-ben fordult elő, amikor ebédelni ment úgy, hogy egy kislány a buszon maradt. Castro ráripakodott a gyermekre, majd az étkezés idejére magára hagyta, és csak ezután szállította haza.

A rendőrség az eset miatt kiszállt Castro lakására, de semmi gyanúsat nem talált. Mivel a kislányt szexuális erőszak nem érte, a sofőr ellen nem emeltek vádat. A járőr legközelebb 2009-ben meg nem nevezett okból kereste fel ismét a férfi házát. A rendőrök csak rövid időt töltöttek Castrónál, majd távoztak.

A The Washington Postnak nyilatkozó tanúk szerint a környékbeliek az utóbbi időben kétszer is kihívták a házhoz a rendőrséget. Először egy szomszéd telefonált a körzeti őrszobára, mert egy gyerekarcot látott a padlásablakban és odabentről csapódásokat hallott. Elmondta, hogy a rendőrök kijöttek, de el is mentek, amikor senki sem nyitott nekik ajtót.

Egy másik férfi szerint akkor is szóltak a rendőrségnek, amikor két, testgyakorlást végző idős asszony két kutyanyakörvet viselő, négykézláb járó meztelen nőt pillantott meg Castro hátsó udvarában. A clevelandi rendőrség nem találta nyomát a hívásnak.

A lap szerint egyébként a zömmel Puerto Ricó-iak által lakott környéken a helyiek és a rendőrök között kölcsönös bizalmatlanság alakult ki. Azt, hogy mi zajlott Castro házában, feltehetően azért nem hallották meg többen, mert négy szomszédos épület üresen áll, egy közeli parkoló pedig egy halódó vállalkozásé.

Castrót, aki öt gyerek nagyapja, többször is látták, ahogy kézen fogva sétálni vitte kislányát, a hatéves Jocelynt, akit az egyik rabja, Amanda Berry szült neki. A férfi arra az esetre is bebiztosította magát, ha a gyerek beszélni kezdett volna idegenek előtt, mert nem árulta el neki, hogy hívják az anyját, valamint annak két rabtársát, Georgina DeJesust és Michelle Knightot.

A CNN vasárnapi közlése szerint Castro két fivére, Pedro és Onil a 71 éves anyjukkal együtt bujkálni kényszerült az őket érő fenyegetések miatt. A két ötvenes férfit egy időre őrizetbe vették, mert a rendőrség bűntársnak vélte őket.

A két Castro ismét úgy nyilatkozott, hogy nincs köze az emberrablásokhoz.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ha tisztában van a bioritmusával, sokkal könnyebb lesz az élete

Ha tisztában van a bioritmusával, sokkal könnyebb lesz az élete

Az Élősködők kapta a hollywoodi színészcéh díját

Az Élősködők kapta a hollywoodi színészcéh díját

Doku360: "Egyikünk családjából sem jött el senki az esküvőre"

Doku360: "Egyikünk családjából sem jött el senki az esküvőre"

Molnár Péter: Turul, Városmajor, Szabadság tér, Horthy szobor

Molnár Péter: Turul, Városmajor, Szabadság tér, Horthy szobor

Nagyobb erő az olcsó androidos telefonokban: három új processzort mutatott be a Qualcomm

Nagyobb erő az olcsó androidos telefonokban: három új processzort mutatott be a Qualcomm

Minden második magyarnak rossz a szeme

Minden második magyarnak rossz a szeme