szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az albán parlament kormánypárti többsége és az ellenzék együtt megszavazott csütörtökön három olyan törvényt, amelyek elengedhetetlenek az európai uniós tagjelöltség elnyeréséhez.

A három jogszabály a jogállamiság javítását, a közigazgatás átalakítását és a törvényhozás működésének felülvizsgálatát, az igazságszolgáltatás rendszerének reformját érinti. Ezek voltak azok a témák, amelyeket az Európai Bizottság tavaly októberben nevezett meg feltételként a tagjelölti státus megadásához. Az unió elvárásai között szerepel az is, hogy Albániában biztosítsák az alapvető jogokat és a politikai párbeszédet, valamint a június 23-án esedékes parlamenti választások tisztaságát.

A Sali Berisha miniszterelnök jobbközép kormányát támogató Albán Demokrata Párt és az ellenzékben lévő Albán Szocialista Párt korábban nem tudott dűlőre jutni több törvény megszavazásában, ezúttal azonban sikerült egységet tanúsítani. A szocialisták azzal a feltétellel voltak hajlandók voksukat adni a három törvényre, hogy biztosították őket: a jogszabályok már október elsejétől hatályba lépnek, miután megalakul a választások nyomán az ország új parlamentje és kormánya.

Albánia 2006-ban írta alá a stabilizációs és társulási megállapodást, ez azonban csak 2009-ben lépett életbe. Az Európai Bizottság végül tavaly ősszel ajánlott tagjelöltséget, amelynek elnyeréséhez Tiranának még néhány feltételt teljesítenie kell, ezek közé tartoztak a csütörtökön elfogadott törvények.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
RTL: Korábban saját magát bízta meg egy uniós projekt irányításával az EMMI új államtitkára

RTL: Korábban saját magát bízta meg egy uniós projekt irányításával az EMMI új államtitkára

Pozitív lett a portugál pénzügyminiszter tesztje

Pozitív lett a portugál pénzügyminiszter tesztje

Hamarosan eldől, melyik fajta akkumulátoré a jövő az e-autókban

Hamarosan eldől, melyik fajta akkumulátoré a jövő az e-autókban