szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Európai Unióban a legnagyobb a társadalmi elégedetlenség kockázata a világon - állapította meg a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) hétfőn közzétett éves jelentésében.

A sztrájkok és az utcai tüntetések száma a legtöbb országban emelkedett a pénzügyi válság 2008-as kezdete óta. Az elégedetlenség kockázata azonban az EU 27 tagállamában a legmagasabb: a 2006-2007-re becsült 34 százalékról 46 százalékra emelkedett 2011-2012-re.

Az ILO jelentése szerint a leginkább érintett országok közé tartozik Ciprus, Csehország, Görögország, Olaszország, Portugália, Szlovénia és Spanyolország. A veszély fokozódása azonban nem egyenletes az unión belül: Belgiumban, Németországban, Finnországban, Szlovákiában és Svédországban 2010 óta kifejezetten csökkent a társadalmi elégedetlenség kockázata.

A feszültségek növekedése várható Oroszországban és a nem EU-tag volt kommunista országokban is, illetve Dél-Ázsiában és az Európán kívüli fejlett országokban. 

Az ENSZ-ügynökség szerint a fokozódó feszültségek háttérében a gazdasági válság miatt hozott politikai intézkedések és azoknak az emberek jólétére gyakorolt hatásai állnak. A jelenlegi komor gazdasági kilátások mellett egyre kevesebb ember lát lehetőséget arra, hogy jó munkát találjon, és javuljon az életszínvonala.   

Csökkent a társadalmi elégedetlenség kockázata viszont Latin-Amerikában - ahol a kormányzatok a foglalkoztatást serkentő intézkedéseket tettek -, valamint Fekete-Afrika növekvő gazdaságaiban, Kelet- és Délkelet-Ázsiában, illetve Ázsia csendes-óceáni térségében. 

Az ILO jelentése összeállításakor az egyes országok gazdasági növekedésére, munkanélküliségére, államadósságára, az emberek jövedelmére, illetve a jövedelmi egyenlőtlenségekre vonatkozó adatokat vette alapul, vagyis azokat a tényezőket, amelyek hatással vannak a társadalmi feszültség szintjére. A kormányzatok megszorító intézkedései az utóbbi években a jövedelmi egyenlőtlenségek fokozódását vonták maguk után: a középosztályhoz tartozók bevételei sok helyen csökkentek, míg a magas jövedelműek fizetései még tovább emelkedtek - mutatott rá az ILO.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet szerint a munkanélküliségi ráták az egész világon növekedni fognak. Az EU-ban és más fejlett országokban a munkanélküliség várhatóan csak 2018-ra állhat vissza a válság előtti szintre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!