szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Európai Műsorsugárzók Uniója (EBU) követelte kedd este a görög kormánytól, hogy azonnal vonja vissza döntését a közszolgálati rádió és tévé működésének felfüggesztéséről. Közben kedd éjszaka elnémultak az érintett csatornák.

Jean-Paul Philippot, az EBU elnöke és Ingrid Deltenre főigazgató a szervezet közleménye szerint levélben fordult Antonisz Szamarasz miniszterelnökhöz.

"A közszolgálati médiumok léte és a kormánytól való függetlenségük a demokratikus társadalmak lényegi elemei" – írták. Hozzátették, hogy nagyon aggasztónak tartják az athéni kormány bejelentését.

"Ebből következik, hogy a közszolgálati médiumokra vonatkozóan minden jelentősebb változtatást csak a parlament nyílt és alapos vitája alapján szabad végrehajtani, nem pedig két miniszter, a pénzügyekkel, illetve a közmédiával foglalkozó megállapodása alapján. Takarékossági intézkedések, költségvetési megtakarítások szükségessége esetén a közmédiumok működése még fontosabb, mint egyébként" – írták.

©

A görög közmédia működésének felfüggesztésére vonatkozó kormányzati bejelentés sokkot keltett Athénban.

A kormányszóvivő kedden azt mondta: az ERT médiatársaság szerda hajnaltól szünteti be működését. A különböző csatornák azonban már kedd este, a tervezett műsorzárás előtt fokozatosan elnémultak az MTI szerint, bár az ERT honlapján még látható volt kora hajnalban élő műsor.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!