szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Írországtól Litvánia vette át hétfőn az Európai Unió soros elnöki tisztségét.

Vilnius elnöksége azt jelenti, hogy ezúttal első alkalommal irányítja egy volt szovjet köztársaság az unió legfontosabb ügyeit. Litvánia - akárcsak Magyarország - 2004-ben csatlakozott az Európai Unióhoz. Az elnökség hivatalos mottója szerint Vilnius fő célkitűzése, hogy az elkövetkező hat hónapban hozzájáruljon egy hiteles, növekvő és nyitott Európához. 

Litvánia az első elnöke egy olyan uniónak, amely Horvátország hétfői csatlakozásával immár 28 tagú. Az elnökség fő feladatai között szerepel a közelmúltban elfogadott növekedési és stabilitási paktum, valamint a bankszektor stabilizálását célzó intézkedések magvalósítása. A balti állam kormányának legfontosabb célkitűzései között van az is, hogy hozzájáruljon az Európai Unió keleti partnerségi programjának sikeréhez.  

Litvániától 2014 első felében Görögország veszi át az elnökségi stafétabotot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!