szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A török rendőrség könnygázt és vízágyút vetett be hétfő este Isztambulban, hogy feloszlassa azt a több tízezres tüntetést, amelynek résztvevői az Ergenekon-perben hozott ítéletek elleni tiltakozásul vonultak az utcára.

A Török Ifjúsági Szövetség felhívására Isztambul Kadikoy negyedében tartott tüntetés résztvevői elutasították a rendkívül súlyos ítéleteket, amelyeket neves személyiségekre, köztük katonai vezetőkre, újságírókra és egyetemi oktatókra szabtak ki.

A terrorcselekmények ügyében illetékes különleges bíróság bűnösnek mondta ki a vádlottakat abban, hogy 2003-ban összeesküvést szőttek a Recep Tayyip Erdogan jelenlegi miniszterelnök vezette akkori iszlamista gyökerű kormány fegyveres megdöntésére, egy évvel annak hatalomra kerülése után. Az Ergenekon a vád szerint az állítólagos összeesküvők hálózatának elnevezése volt.

Az öt éve húzódó perben 275 ember ellen emeltek vádat, köztük Ilker Basbug volt vezérkari főnök ellen, aki 2008 és 2010 között töltötte be ezt a tisztséget. Az ügyészség 64 vádlottra kért életfogytiglani börtönbüntetést.

Basbugot hétfőn életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték, ahogy további 12 embert is - köztük Sener Eruygur és Hürsit Tolon nyugalmazott tábornokokat, Tuncay Özkan újságírót és Dogu Perinceket, a parlamenten kívüli nacionalista Munkáspárt vezetőjét. Többtucatnyi további vádlott is hosszú szabadságvesztést kapott. A legnagyobb ellenzéki erő, a Köztársasági Néppárt (CHP) három parlamenti képviselőjére például 12-től 35 évig terjedő börtönbüntetést szabtak ki. 21 embert - köztük katonákat, újságírókat és egyetemi oktatókat - ugyanakkor felmentettek a vádak alól.

A CHP vezetője, Kemal Kilicdaroglu első reagálásában "jogi, politikai és erkölcsi szempontból is" elfogadhatatlannak nyilvánította az ítéletet.

Törökországban a hadsereg három puccsot hajtott végre 1960 és 1980 között, és 1997-ben is a hadsereg segítségével távolították el a hatalomból az első iszlamista vezetésű kormányt. A katonai vezetők 2003-as kísérlete az Erdogan vezette Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) hatalomból való eltávolítására azonban elbukott, Erdogan kormánya megerősödött, és azóta számos módon korlátozta a hadsereg befolyását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!