szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Versenyt futva az idővel folyik a Gizai-fennsíkon Kheopsz fáraó temetési napbárkájának feltárása. Az egyiptomi és japán régészek azt tervezik, hogy restaurálják, összeállítják és kiállítják a nagyközönség számára a páratlan felfedezést.

A fából készült hajót 4500 évvel ezelőtt, Kheopsz halálakor az Óbirodalomban uralkodó IV. dinasztia második fáraója számára épített piramis lábánál ásták el darabokra szedve mészkőtömbökkel fedett sírokba.

A napbárkát azért építették és helyezték el a fáraó temetkezési helye közelében, hogy azon utazhasson a túlvilágra Ré egyiptomi napisten társaságában. A hajó valószínűleg annak idején soha nem volt vízen, de ezt a későbbi kutatások fogják feltárni. A bárka párját a Kheopsz-piramis mellett már 1954-ben felfedezték, kiemelték és restaurálták, és jelenlegi is látható a Gizai-fennsíkon lévő napbárka múzeumban. A második  bárkát 1987-ben fedezték fel. 

A tudósok akkor megállapították, hogy a mészkövek szigetelése megrongálódott, víz, rovarok és gombák kezdték ki a faszerkezetet, súlyosan károsítva azt. A 2008-ban kezdődött feltárás során az egyiptomi régészek a japán Vaszeda Egyetem szakembereinek a segítségével darabonként emelik ki a hajót, mielőtt a külvilág még több kárt tenne benne - olvasható a Popular Archaeology régészeti folyóirat honlapján.

A régészek a sebészekhez hasonlóan speciális fehér védőruhában, kesztyűben, arcukat takaró maszkban szisztematikusan vizsgálják a törékeny faszerkezet.

"Ez a hajó a mérnöki munka és a hajóépítés egy látványos darabja, segítségével betekinthetünk az akkori kor technológiájába, esztétikájába és kereskedelmébe. Bámulatos elképzelni azt, hogy Kheopsz fáraó esetleg utazott ezen a hajón, miután elrendelte, hogy cédrusból készüljön, amelyet a mostani Libanon területéről hoztak Egyiptomba" - hangoztatta Szalima Ikram, a kairói Amerikai Egyetem egyiptológiai tanszékének vezetője.

Az egyiptomi hatóságok azt remélik, hogy a jövőben a turisták a Gizai-fennsíkon teljesen megépítve láthatják majd a napbárkát. A párját néhány év múlva az új Egyiptomi Múzeumban fogják kiállítani.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
525 lóerős motort kapott a kecskeméti Mercedes A-osztály

525 lóerős motort kapott a kecskeméti Mercedes A-osztály

Róth Elza: Demeter Szilárd és a radikális nihilizmus remekműve

Róth Elza: Demeter Szilárd és a radikális nihilizmus remekműve

Toplista: ezek most Európában a legnépszerűbb villanyautók

Toplista: ezek most Európában a legnépszerűbb villanyautók