szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magyarország tavaly decemberben elsőként szakított meg minden kapcsolatot Aszad rezsimjével a közép-európai térségből, ezzel pedig elsőként állt ki politikai deklarációval az Egyesült Államok mellett, amelyet Takács Szabolcs helyettes államtitkár szerint az USA nagyra értékel.

Az amerikai külügyminisztériumban nagyon pozitívan fogadták azt a magyar politikai kiállást az Egyesült Államok mellett, amelyet az elmúlt hetekben Szíria ügyében tapasztaltak – mondta az MTI-nek helyi idő szerint csütörtökön Takács Szabolcs helyettes államtitkár, a külügyminisztérium politikai igazgatója.

Takács Szabolcs az amerikai külügyminisztériumban csütörtökön A. Elisabeth Jones-szal, a közel-keleti térségért felelős államtitkárral és Philip Reekerrel, a kelet-európai térségért felelős helyettes államtitkárral folytatott megbeszélést. 

A magyar külügyi tárca politikai igazgatója emlékeztetett rá, hogy Magyarország már tavaly decemberben megszakított minden kapcsolatot Aszad rezsimjével. "Ezt a politikát határozottan folytatva, a közép-európai térségből elsőkként álltunk ki politikai deklarációnkkal az Egyesült Államok mellett" – mondta.

"Az Egyesült Államok a szövetségesi viszonyunk, az atlanti politikánk melletti elköteleződésként értékelte azt is, hogy a saját térségünkből elsőként csatlakoztunk az úgynevezett szentpétervári dokumentumhoz, amelyet a G20-csúcstalálkozóján amerikai kezdeményezésre fogadott el a csoport nyugati fele. Úgy látjuk, ezt az Egyesült Államok nagyon komolyan értékeli" – nyilatkozott Takács Szabolcs.

A helyettes külügyi államtitkár hangsúlyozta, hogy a következetesen képviselt magyar álláspont szerint a szíriai válság kulcsa hosszú távon csakis a politikai megoldás lehet, mert csak ilyen módon lehet elérni a hosszú távon fenntartható stabilitást és a békét, amivel az amerikai partnerek is egyetértettek.

"Támogatjuk, hogy az elmúlt napokban a diplomácia ismét nagyobb teret kapott, azt, hogy az amerikai külügyminiszter orosz partnerével megpróbálja kialakítani azokat mechanizmusokat, amelyek a politikai rendezés irányába fogják elvinni a válságot" – mondta.

"Szeretnénk elkerülni azt, hogy a tárgyalásokat az Aszad-rezsim csak időhúzásra használja fel. Tehát a nyomást fenn kell tartanunk a rezsimen, és Magyarország továbbra is határozottan ki fog állni emellett az amerikai politika mellett, ami alátámasztja a szövetségi viszonyunkat" – tette hozzá. Elmondása szerint partnerei köszönettel fogadták, hogy Magyarország abban is első volt a térségben, hogy felajánlotta: amennyiben kialakul egy olyan útiterv, amely a szíriai vegyifegyver-arzenálnak az ellenőrizhető átadását és megsemmisítését fogja megcélozni, abban magyar vegyifegyver-szakértők részt vennének.

Takács Szabolcs elmondta: a Szíriával kapcsolatos magyar állásfoglalás újabb pozitív visszajelzése, hogy pénteken a Fehér Házban fogadja majd Karen Donfried különleges elnöki munkatárs, a Nemzetbiztonsági Tanács európai ügyekért felelős főigazgatója is.

A helyettes államtitkár a visegrádi négyek magyar elnökségét képviselve csütörtökön Washingtonban részt vett egy olyan konferencián, amelynek célja az volt, hogy a közép-európai uniós országok, köztük a litván EU-elnökség, megosszák az Egyesült Államokkal az EU keleti partnetségi politikájával kapcsolatos törekvéseiket, elképzeléseit. A fórum társszervezői a Carnegie Alapítvány a Nemzetközi Békéért külpolitikai kutatóintézet, a magyar visegrádi elnökség és Lengyelország voltak. A konferencián részt vett Eric Rubin, az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai térséggel foglalkozó helyettes államtitkára is.

Takács Szabolcs rámutatott: a november végi vilniusi keleti partnerségi csúcstalálkozón "szeretnénk elérni, hogy Ukrajna aláírja az Európai Unióval a társulási megállapodást, valamint az úgynevezett mély és átfogó szabadkereskedelmi megállapodást". "Ezt a két dokumentumot szeretnénk parafálni Moldovával és Georgiával (Grúziával) is. Ez az a külpolitikai siker, amelyet megcélzott az Európai Unió, ezen belül Közép-Európa, ezen belül pedig a visegrádi térség és Magyarország" – mondta.

A helyettes államtitkár szerint a magyar diplomácia felkészült a vilniusi csúcsot követő időszakra is, és szeretné elindítani és rendszeressé tenni az olyan, miniszteri szintű találkozókat, amelyeken a visegrádi csoport és az uniós keleti partnerség részvevői – Ukrajna, Moldova, Grúzia, Örményország, Azerbajdzsán és Fehéroroszország – meg tudnák vitatni azokat a politikai, társadalmi, gazdasági és biztonságpolitikai folyamatokat, amelyek erősítik az EU és a keleti partnerség országainak kapcsolatrendszerét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tokió 2020: 1,9 milliárd dollárba kerülhet az olimpia halasztása

Tokió 2020: 1,9 milliárd dollárba kerülhet az olimpia halasztása

Hatalmas paneltűz volt Kispesten, négy embert kimenekítettek a tűzoltók

Hatalmas paneltűz volt Kispesten, négy embert kimenekítettek a tűzoltók

Többször is havazni fog a jövő héten

Többször is havazni fog a jövő héten