szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

II. Rákóczi Ferenc korának magyar-orosz kapcsolatait elemző tanulmánykötet jelent meg Oroszországban, hivatalos bemutatóját hétfőn tartották a Balassi Intézet Moszkvai Magyar Kulturális és Tudományos Központjában.

A Rákóczi-szabadságharc és I. Péter orosz cár külpolitikája című kötet a 2011. október végén Moszkvában rendezett tudományos konferencián elhangzott előadások alapján készült. A szimpóziumot a Szatmári békeszerződés 300. évfordulójára időzítették, és a moszkvai Rákóczi-napok keretében szervezték meg - mondta Seres Attila, a Levéltári Intézet moszkvai képviselője. A tanulmánykötet a Közép-Európai Tanulmányok című oroszországi sorozatban jelent meg a Nyesztor-Isztorija orosz kiadó gondozásában.

A Rákóczi-szabadságharc sok mozzanata, annak a francia, török és svéd kapcsolatrendszere ismert volt a történészek előtt Magyarországon. Azt azonban nem vizsgálták mélyrehatóbban sem Magyarországon, sem Oroszországban, milyen kapcsolat volt Nagy Péter orosz cár és Rákóczi Ferenc politikája között a szabadságharc idején. A fejedelem és az orosz cár 1707-ben együttműködési megállapodást kötött, amelynek számos részletét a két évvel ezelőtti tanácskozáson tárták fel a kutatók - mondta Seres Attila.   

Olga Havanova, a kötet felelős szerkesztője, az orosz Tudományos Akadémia Szlavisztikai Intézetének tudományos munkatársa Megszenvedni Rákóczit - adatok a magyar alattvalók és a központi hatóságok kapcsolattörténetéhez címmel tartott két évvel ezelőtt előadást, amely szintén olvasható a kiadványban. A szakember elmondta, hogy annak idején orosz kutatói körökben nagyon pozitív volt a téma fogadtatása. A konferencián a Szlavisztikai Intézet mellett az Orosz Történettudományi Intézet, és a Lomonoszov Állami Egyetem kutatói is részt vettek. A legújabb adatokkal igyekeztek ellátni a hallgatóságot. Egy-egy előadó ugyanazt a témát dolgozta fel más-más megközelítésben, így érdekes volt hallani például előbb a török-szakértőnek, majd a svéd történelem kutatójának véleményét. 

Seres Attila szerint érdemes lenne a kötetet Magyarországon is kiadni, hiszen a magyar tudományosság számára érdekes lehet az orosz kutatók álláspontja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A korlátozások ellen tüntettek Amszterdamban

A korlátozások ellen tüntettek Amszterdamban

Az én hetem: Krusovszky Dénes Sas Józsefre emlékezve Bruce Springsteent dúdol

Az én hetem: Krusovszky Dénes Sas Józsefre emlékezve Bruce Springsteent dúdol

Doku360: A 19 méteres medencénkből jutott el a két lányom az ifi Európa-bajnoki címig

Doku360: A 19 méteres medencénkből jutott el a két lányom az ifi Európa-bajnoki címig