szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Áfával sújtják a magas kalóriájú élelmiszereket és a cukrozott szénsavas üdítőitalokat a jövő évtől Mexikóban, hogy változtassanak az egyre túlsúlyosabb lakosság egészségtelen étkezési szokásain és egyben növeljék az államkassza bevételeit.

A mexikóvárosi parlament által csütörtökön jóváhagyott csomagterv részeként 2014 elejétől 8 százalékos általános forgalmi adót vetnek ki a 100 grammonként több mint 275 kalóriát tartalmazó élelmiszerekre, köztük a mexikói őslakosok, az aztékok által feltalált csokoládéra, valamint literenként 1 pezó (17 forint) fogyasztási adóval sújtják a szénsavas üdítőitalokat, amelyeknek fogyasztása Mexikóban az egy főre jutó évi 163 literrel az egyik legmagasabb a világon. A közép-amerikai országban amúgy áfamentesek az élelmiszerek.

Az adóreform mellett nevelési, élelmiszerellenőrzési és sportprogramokat is bejelentő Enrique Pena Nieto mexikói elnök hangoztatta, hogy országát "valódi elhízásjárvány" sújtja. Enrique Ruelas, a Mexikói Nemzeti Egészségnevelési Intézet szerint a hazáját sújtó kövérségi járvány nemcsak "példátlan", hanem "a nemzet jövőjét is fenyegeti". Minderre tekintettel a kongresszus a javasolt 5 százaléknál is nagyobb, nyolc százalékos adót vetett ki a magas kalóriatartalmú "bóvli élelmiszerekre", köztük elsősorban a hazai zsíros és kalóriadús gyorsételekre. A kalóriaszegény és rostokban gazdag élelmiszerek minőségvédjeggyel jutalmazzák.

Mexikóban több a túlsúlyos vagy kövér ember, mint az elhízottjairól híres Egyesült Államokban: a felnőtteknek 70, a gyerekeknek és a fiataloknak 30 százaléka számít túlsúlyosnak. Emellett minden 10. mexikói felnőtt cukorbeteg. A kalóriáktól való beteges függőségnek szociális okai is vannak: a szegény dél-mexikói Chiapas államban például az anyák már csecsemőiket is kólával itatják, mert mindenütt hozzáférhető, hamar telitettségérzetet okoz és olcsóbb, mint a tej.

A csokoládé bölcsőjének számító országban sok csokiféle a határérték dupláját tartalmazza kalóriából. Paradox módon ugyanakkor például az oly sokat kárhoztatott amerikai McDonald's-hamburgerek kalóriatartalma nem éri el a "büntethetőségi" küszöböt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hiába a tiltakozás, szálloda épül a Bem téren

Hiába a tiltakozás, szálloda épül a Bem téren

Élesben Szarka Gáborral: Gyalázat kategória, amit néhány oktató csinált

Élesben Szarka Gáborral: Gyalázat kategória, amit néhány oktató csinált

Uniós csúcs: a helyzet súlyos, maradnak a korlátozások

Uniós csúcs: a helyzet súlyos, maradnak a korlátozások