szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Csaknem hét évtizeddel a második világháború vége után felújítják a buchenwaldi koncentrációs tábor kapuját, amelyet a rabok terveztek és készítettek.

A kovácsoltvas kapu restaurálását a Buchenwaldi és Mittelbau-dorai Emlékhelyek Alapítvány jelentette be kedden. A munkát márciusra fejezik be, addig egy másolat helyettesíti az eredetit.

A lágerben raboskodott Franz Ehrlich formatervező-építészt, a Német Kommunista Párt tagja. 1938-ban őt kényszerítették arra, hogy tervezze meg a tábor kapuját, amelyre a "Jedem das Seine", azaz "Mindenkinek a magáét" felirat került.

A művész a lehetőségeihez mért tiltakozásként a felirathoz azt a betűtípust választotta, amelyet a nácik által bezárt Bauhaus iskola egyik tanára, Joost Schmidt tervezett.

Az emlékhelyeket kezelő alapítvány szerint a buchenwaldi láger kapuja "a nemzetiszocialista bűncselekmények egyik legfontosabb tanúja".

Az 1937-től 1945-ig működő láger az egyik legnagyobb koncentrációs tábor volt német területen. Negyedmillió embert tartottak fogva ott szerte Európából, közülük 56 ezren pusztultak el.

A legismertebb buchenwaldi túlélők közé tartozik mások mellett Kertész Imre irodalmi Nobel-díjas magyar író, Jorge Semprun spanyol író és a Nobel-békedíjas Elie Wiesel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Életfogytiglanra ítélték első fokon a kíméletlen csantavéri gyilkost

Életfogytiglanra ítélték első fokon a kíméletlen csantavéri gyilkost

Nyolc embert megkéselt egy férfi Svédországban

Nyolc embert megkéselt egy férfi Svédországban

Fogászati röntgennel lestek bele felbontatlan levelekbe brit kutatók

Fogászati röntgennel lestek bele felbontatlan levelekbe brit kutatók