szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

"Klicskót túlértékelik a németek. Nem veszik komolyan a Majdanon, alig beszél ukránul" – nyilatkozta Marina Weisband, a német Kalózpárt ukrán születésű képviselője, aki nemrég tért vissza Kijevből.

A 26 éves Marina Weisband, az ukrán születésű, a német Kalózpárt színeiben politizáló képviselő a múlt hetet a kijevi Függetlenség téren, a Majdanon töltötte. A Spiegel Online-nak adott interjújában azt mondta: a téren nacionalisták, ultrabalosok, nyugdíjasok is vannak, a színpadon verseket szavalnak, a keddi harcok kitörése előtt a tüntetők tanácstalanok voltak, irányítás nélkül.

"Majdnem minden második tüntető maszkot visel és olyan ruházatot, mellyel megvédenék magukat a rendőrség támadásaitól. Akkor féltem először, amikor át kellett szaladnom a téren, de mellémszegődött két maszkos tüntető, akik nagyon barátságosak voltak, de valószínűleg még fiatalkorúak" – mesélte a lapnak.

©

A téren elmondása szerint két nagy frakció van: az ellenzékiek és a független polgári mozgalom, akiknek a szlogenje: "Majdan, politika nélkül". Utóbbiak közül sokan úgy gondolják: az ellenzékiek ugyanolyan korruptak, mint a kormány.

"Klicsko szerepe Németországban nagyon túlértékelt, a téren nem nagyon veszik komolyan. Nem találkoztam senkivel, akit lenyűgözött volna. Alig beszél ukránul, csak pár mondatos beszédeket tart. Az emberek a korrupció ellen mentek az utcára, nem egy párt ellen, vagy mellett" – mondta Weisband.

©

"Esténként nem lehet tudni, hogy milyen ország lesz Ukrajna, ha a következő reggel felébredünk. Kijevben rendkívüli állapotok uralkodnak. Most, hogy hazajöttem, még mielőtt kitörtek volna az újabb zavargások, szinte szégyellem, hogy nem vagyok ott. Múlt héten még nem gondoltuk volna, hogy megint kitörnek a harcok" – tette hozzá.

A kijevi eseményeket itt követheti percről percre!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!