szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Letartóztatási parancsot adott ki Viktor Janukovics volt elnök ellen Ukrajna ideiglenes belügyminisztere. A megbuktatott államfőről napok óta nem tudni, hol van, vasárnap állítólag a Krím félszigeten látták. Ma Kijevbe utazik az EU külügyi főképviselője, aki Ukrajna támogatásáról is tárgyal majd.

Letartóztatná a volt ukrán elnököt az ország ideiglenes belügyminisztere, az erre vonatkozó parancsot a hírügynökségi beszámolók szerint hétfőn adták ki. Viktor Janukovics korábban elhagyta Kijevet, napok óta nem tudni, hová menekült, legutoljára a Krím félszigeten látták – közölte az AP.

Arszenyij Avakov, a belügyi tárca vezetője a Facebookon azt írta, Janukovics és más állami vezetők ellen is büntetőeljárás indult "békés polgárok tömeges meggyilkolása" miatt. A BBC szerint a leváltott elnököt vasárnap utoljára Balaklava településen, a Krím félszigeten látták. Kijev melletti, Mezsihirja nevű elhagyott rezidenciáját azóta már látogatók özönlötték el – erről fotók is készültek.

©

Annak is elterjedt a híre, hogy Janukovicsot állítólag már őrizetbe is vették, de ezt az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) nem erősítette meg. Az SZBU tevékenységének felügyeletével megbízott Valentin Nalivajcsenko és az ideiglenes belügyminiszter eközben a Krími Autonóm Köztársaság fővárosába, Szimferopolba érkezett, Nalivajcsenko szavai szerint rövid munkalátogatásra.

Feltérképezték, merre járt péntek óta

Az ideiglenes belügyminiszter szerint Janukovics az elnöki adminisztráció vezetőjének és őrségének kíséretében a hétvégén Kijevből helikoptereken a kelet-ukrajnai Harkivba repült. Terveivel ellentétben azonban nem vett részt a Régiók Pártja tanácskozásán, hanem felvette videóüzenetetét, amelyet később az ukrán média ismertetett, majd helikoptereken a donyecki repülőtérre utazott.

Megérkezve átszállt kíséretével két chartergépre, ám az ukrán határőrség megakadályozta, hogy elhagyják az országot Oroszország irányába. Ezt követően autókonvojban a Krím félszigetre utaztak, és megszálltak az egyik magánszanatóriumban. Janukovics – értesülve arról, hogy a parlament Olekszandr Turcsinovot bízta meg az államfői feladatok ideiglenes ellátásával – sietve a szevasztopoli nemzetközi repülőtérre hajtatott.

"Nalivajcsenko és én akkorra már megérkeztünk a repülőtérre, ezért Janukovicsék visszafordultak, és Balaklava környékén egy magánrezidenciában álltak meg" – írta Avakov. Testőreinek egy része ezután fegyvereikkel együtt a rezidencián maradt. Janukovics írásba adta, hogy lemond az államfőnek járő őrségről, majd maradék testőreivel és Klujevvel együtt ismeretlen irányba távozott.

Elkerülhető az államcsőd, 35 milliárd dollár kéne

Ma Kijevbe utazik Catherine Ashton, az Európai Unió külügyi főképviselője, aki az Európai Külügyi Szolgálat vasárnapi közleménye szerint arról is tárgyal majd, hogyan támogatná az Európai Unió a politikai válság tartós megoldását és a gazdaság stabilizálását. Miután Janukovicsot megfosztották a hatalomtól, Julija Timosenko pedig visszanyerte szabadságát, Ashton szombat éjjel az ukrán válság minden érintettjét felelősségteljes viselkedésre szólította fel.

Hétfőn az ukrán pénzügyminisztérium azt közölte, hogy az erősen eladósodott országnak mintegy 35 milliárd dollár külső támogatásra van szüksége a következő két évben, és a segély első részletének egy-két héten belül meg kellene érkeznie.

Londoni elemzők szintén hétfőn azt közölték, hogy továbbra is nagy a kockázata az ukrán államcsődnek, amely azonban elkerülhető, ha sikerül időben megállapodni egy új külső pénzügyi csomagról a nagy valószínűséggel kieső orosz kötvényvásárlási program helyett. Az államcsőd elkerülésével kapcsolatos óvatos piaci derűlátást tükrözte, hogy jelentősen csökkent az ukrán törlesztéskockázatra kínált fedezeti ügyletek díjszabása a hétfői londoni nyitásra.

Már el is kezdték az elszámoltatást

A nyugat-ukrajnai Ternopil megyében már a Janukovics rendszerét támogató állami tisztségviselők elszámoltatása is megkezdődött. Egy hétfői híradás szerint speciális bizottság világítja át a hivatalnokok, ügyészek, bírák és rendvédelmi vezetők korábbi tevékenységét.

Vasárnap a kijevi parlament Olekszandr Turcsinov lelkészt, Julija Timosenko volt kormányfő egykori jobbkezét bízta meg az ideiglenes államfői feladatok elvégzésével. Turcsinov utasította az ukrán törvényhozás képviselőcsoportjainak vezetőit, hogy keddig állapodjanak meg az új parlamenti többségről és a "nép bizalmát élvező" új kormány összetételéről.

©

Kijevben a vasárnap már nyugodtan telt, de a város központjában a Függetlenség tere továbbra is tele volt tüntetőkkel. A fővárosban három napon át véres összecsapások zajlottak múlt héten a tüntetők és a karhatalom között, amelyet pénteken egy megállapodás követett az ellenzék és Viktor Janukovics között.

Másnap a parlament leváltotta az elnököt, és arról is döntött, hogy május 25-ig előrehozott választások lesznek, amelyeken Julija Timosenko is indulhat majd. Kelet-Ukrajnában azonban továbbra is nagy a feszültség.

Az ukrán eseményekről szóló korábbi percre percre tudósításunkat itt olvashatják el újra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Robottal ütjük a nyomukat: hogyan is jártak az ősemberek?

Robottal ütjük a nyomukat: hogyan is jártak az ősemberek?

Ennyire üresen talán még soha nem láthatta Indiát

Ennyire üresen talán még soha nem láthatta Indiát

Rogán Antal: Nem azért foglalkoztunk a menekültekkel, mert fontosnak tartottuk, hanem mert erőltették

Rogán Antal: Nem azért foglalkoztunk a menekültekkel, mert fontosnak tartottuk, hanem mert erőltették