szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Recep Tayyip Erdogan török kormányfő szerdán Törökország nevében részvétét nyilvánította az Oszmán Birodalomban elkövetett mészárlások során "1915-ben meggyilkolt örmények unokáinak".

A miniszterelnök a szerdai sajtóközleményben első ízben fogalmazott ilyen nyíltan az 1915 és 1917 közötti szörnyűségekről, amelyeket Törökországgal ellentétben számos ország népirtásként ismer el.

A közleményben, amelyet kilenc nyelven, köztük örményül jelentettek meg, Erdogan elismerte ugyan, hogy a népcsoport tagjainak deportálása "embertelen következményekkel" járt, azonban nem használta a "népirtás" kifejezést.

1915. április 24-én az Oszmán Birodalom irányítói az örmény közösség több száz szellemi és politikai vezetőjét őrizetbe vetették. Közülük sokakat kivégeztek, másokat pedig száműztek. Az ezt követő, éveken át tartó erőszakos eseményekben mintegy 1,5 millió örményt gyilkoltak meg.

Noha a 2002 óta hatalmon lévő, iszlám gyökerű konzervatív török kormány békülékenyebben áll hozzá a tragédia megítéléséhez, mint a korábbiak, a jelenlegi is kategorikusan elutasítja, hogy népirtásnak ismerje el azt. Ankara álláspontja szerint 300-500 ezer örmény vesztette életét, s ők is az első világháború következményeként.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új ütemmel folytatják a Nyugati pályaudvar felújítását, konténerpénztárakban lehet jegyet venni

Új ütemmel folytatják a Nyugati pályaudvar felújítását, konténerpénztárakban lehet jegyet venni

Ismét kitört az Etna

Ismét kitört az Etna

Globális tudásnépszerűsítés vagy a szerzői jogok világméretű megsértése?

Globális tudásnépszerűsítés vagy a szerzői jogok világméretű megsértése?