szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Vízágyúk és könnygáz bevetésével kergette szét a török rendőrség csütörtökön Isztambulban azt a több száz tüntetőt, akik május 1-je alkalmából - a tilalom ellenére - megpróbáltak bejutni a kormányellenes megmozdulások nyomán híressé vált Taksim térre. Az összecsapásokban a beszámolók szerint közel hatvanan megsebesültek, több mint száz embert őrizetbe vettek.

Egy helyszínről tudósító újságíró szerint a rohamrendőrök vízágyúk fedezetében indították meg akciójukat a tüntetők ellen, akik torlaszokat emeltek a szomszédos Besiktas negyedben, majd megpróbáltak behatolni a Taksim térre. A tüntetők erre válaszul tűzijátékot lőttek és köveket hajítottak a rendfenntartók felé.

Összecsapások voltak Isztambul Okmeydan nevű negyedében is. A tiltakozók itt Molotov-koktélokkal és tűzijátékokkal támadtak a kivezényelt rendőrökre, akik könnygázzal próbálták feloszlatni a demonstrációt. A csoport tagjai felgyújtottak egy páncélozott rendőrségi járművet.

A felvonulást szervezők tájékoztatása szerint az összecsapásokban 59-en sebesültek meg, és a rendőrök 139 embert vettek őrizetbe. A sebesültekről az ügyvédek, az őrizetbe vettek számáról pedig a mérnökök szakszervezete számolt be.

A török metropoliszban több helyszínen tüntetők ezrei gyülekeztek csütörtökön a munka ünnepi felvonulásokra. A szakszervezeti zászlókat lengető tiltakozók kormányellenes szlogeneket skandáltak, többen olyan táblákat tartottak a fejük fölé, amelyeken az a felirat volt olvasható, hogy Pokolba az AKP-vel (a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjával) és a tekintélyelvű rezsimmel!.

A hatóságok tájékoztatása szerint május elsején 40 ezer rendőr teljesített szolgálatot Isztambulban, közülük 19 ezret a Taksim térre vezényeltek.
 

Május 1. csak 2009 óta munkaszüneti nap Törökországban. Azelőtt ezen a napon országszerte rendre erőszakos összecsapásokba torkolltak a megmozdulások. A Taksim tér neve szorosan összefonódott a május 1-jei megmozdulások történetével. 1977-ben 34 ember halt meg a téren, miután egy közeli épületből tüzet nyitottak a tüntető tömegre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!