szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Bevezették az iszlám vallási jogot, a saríát a délkelet-ázsiai Borneó szigetén lévő Brunei szultánságban csütörtöktől, az intézkedést a nemzetközi emberjogi szervezetek nagy visszalépésnek tartják.

A kelet-ázsiai térségben Brunei az első ország, ahol az iszlám jogon alapuló büntető törvénykönyvet léptettek hatályba. A világ egyik leggazdagabb országának számító Brunei szultánja "nagy eredménynek" nevezte a saría bevezetését, a törvénykezést fokozatosan fogják életbe léptetni.

"Nem szórakozásból döntöttünk a saría alkalmazása mellett, hanem Allah parancsának engedelmeskedünk, ahogyan meg van írva a Koránban" - mondta szerdán a szultán, amikor bejelentette a törvények első fázisának bevezetését. Az állampolgárok ezentúl büntethetőek lesznek erkölcstelen viselkedésért, más vallások terjesztéséért és azért is, ha nem jelennek meg a pénteki imán. A tervek szerint két éven belül lehetővé válik, hogy a lopást a végtagok levágásával, az alkoholfogyasztást és az abortuszt korbácsütésekkel, a házasságtörést pedig halálra kövezéssel büntessék.

A szabályok többségét nem csak a muzulmán hitűekre vonatkozóan fogják alkalmazni. Az apró, kőolaj- és földgázlelőhelyekben gazdag szultanátus alig több mint 400 ezer fős lakosságának kétharmada muzulmán vallású, 13 százaléka buddhista, 10 százaléka pedig keresztény - jelentette az Associated Press amerikai hírügynökség.
A nemzetközi emberi jogi szervezetek élesen elítélték a döntést.

"Ez egy tekintélyelvű lépés a brutális középkori büntetések felé, amelyeknek nincs helye a 21. században" - mondta Phil Robertson, a Human Rights Watch nemzetközi emberi jogi szervezet ázsiai részlegének igazgatója.

Amerikai székhelyű melegjogi szervezetek "borzalmasnak és undorítónak" nevezték a törvényeket, amelyek értelmében halálbüntetés szabható ki az azonos neműek közötti szexuális kapcsolatért.
Bruneiben ritkán bírálják az uralkodó döntéseit, de a saría bevezetését illetően többen nemtetszésüknek adtak hangot. Sokan úgy vélik, hogy az iszlám vallási jog bevezetése ellentmond a szultánságban tapasztalható egyre erősebb modernitásnak, a külvilág felé nyitásnak, illetve ellenkezik a - lakosság többségét kitevő - maláj etnikum gondolkodásmódjával is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!