szerző:
MTI

Bevezették az iszlám vallási jogot, a saríát a délkelet-ázsiai Borneó szigetén lévő Brunei szultánságban csütörtöktől, az intézkedést a nemzetközi emberjogi szervezetek nagy visszalépésnek tartják.

A kelet-ázsiai térségben Brunei az első ország, ahol az iszlám jogon alapuló büntető törvénykönyvet léptettek hatályba. A világ egyik leggazdagabb országának számító Brunei szultánja "nagy eredménynek" nevezte a saría bevezetését, a törvénykezést fokozatosan fogják életbe léptetni.

"Nem szórakozásból döntöttünk a saría alkalmazása mellett, hanem Allah parancsának engedelmeskedünk, ahogyan meg van írva a Koránban" - mondta szerdán a szultán, amikor bejelentette a törvények első fázisának bevezetését. Az állampolgárok ezentúl büntethetőek lesznek erkölcstelen viselkedésért, más vallások terjesztéséért és azért is, ha nem jelennek meg a pénteki imán. A tervek szerint két éven belül lehetővé válik, hogy a lopást a végtagok levágásával, az alkoholfogyasztást és az abortuszt korbácsütésekkel, a házasságtörést pedig halálra kövezéssel büntessék.

A szabályok többségét nem csak a muzulmán hitűekre vonatkozóan fogják alkalmazni. Az apró, kőolaj- és földgázlelőhelyekben gazdag szultanátus alig több mint 400 ezer fős lakosságának kétharmada muzulmán vallású, 13 százaléka buddhista, 10 százaléka pedig keresztény - jelentette az Associated Press amerikai hírügynökség.
A nemzetközi emberi jogi szervezetek élesen elítélték a döntést.

"Ez egy tekintélyelvű lépés a brutális középkori büntetések felé, amelyeknek nincs helye a 21. században" - mondta Phil Robertson, a Human Rights Watch nemzetközi emberi jogi szervezet ázsiai részlegének igazgatója.

Amerikai székhelyű melegjogi szervezetek "borzalmasnak és undorítónak" nevezték a törvényeket, amelyek értelmében halálbüntetés szabható ki az azonos neműek közötti szexuális kapcsolatért.
Bruneiben ritkán bírálják az uralkodó döntéseit, de a saría bevezetését illetően többen nemtetszésüknek adtak hangot. Sokan úgy vélik, hogy az iszlám vallási jog bevezetése ellentmond a szultánságban tapasztalható egyre erősebb modernitásnak, a külvilág felé nyitásnak, illetve ellenkezik a - lakosság többségét kitevő - maláj etnikum gondolkodásmódjával is.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Politico: Nem áll jó Orbán szénája

Politico: Nem áll jó Orbán szénája

Nyolcvanéves nő esett a busz alá Egerben

Nyolcvanéves nő esett a busz alá Egerben

A Fidesz félresikerült plakátjának szereplőivel üzent a Néppártnak Guy Verhofstadt

A Fidesz félresikerült plakátjának szereplőivel üzent a Néppártnak Guy Verhofstadt

16 lövés a földön fekvő áldozatra – maradt  a rendőr enyhe büntetése

16 lövés a földön fekvő áldozatra – maradt a rendőr enyhe büntetése

Töröljétek magatokat a Facebookról! – nem akárki üzeni

Töröljétek magatokat a Facebookról! – nem akárki üzeni

Magyarázza a minisztérium, miért nincs igaza a Velencei Bizottságnak

Magyarázza a minisztérium, miért nincs igaza a Velencei Bizottságnak