szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magyarországon "illiberális demokráciát betonoztak be" Orbán Viktor vezetésével, az európai kereszténydemokraták pedig "cinikus hatalmi számításból" támogathatják a magyar kormányfőt – írta a Die Zeit című német liberális hetilap online kiadása a miniszterelnök berlini látogatásával kapcsolatban. A beszámoló szerint ez lehet annak a rejtélynek a kulcsa is, hogy miért állnak ki az Európai Néppárt tagjai Orbán mellett.

Az EU-ban formálódó "nemzetek feletti" politikának "egyáltalán nem szándékolt" kockázatai és mellékhatásai lehetnek, amire a legjobb példa Magyarország, ahol "illiberális demokráciát betonoztak be" Orbán Viktor vezetésével és európai néppártbeli barátai segítségével – írta a Die Zeit online kiadásában Jan-Werner Müller eszmetörténész, az amerikai Princeton egyetem kutatója.

A Térdhajtás az antidemokrata előtt című írásban a szerző hozzátette, az Európai Néppártnak "égető szüksége van Orbán pártjának a szavazataira" az európai parlamenti választáson, ezért a magyar esetben az uniós, "nemzetek feletti demokrácia" erősítése azt jelenti, hogy a közösség egyik tagállamában gyengül a demokrácia.

©

Azzal, hogy az Európai Néppárt elnöke, Joseph Daul részt vett a Fidesz országgyűlési választási kampányában, az EU kereszténydemokrata erőit összefogó párt "legitimálta Orbán unióellenes kirohanásait" – tette hozzá. Szerinte csak a "cinikus hatalmi számítás" lehet a megoldása annak a "rejtélynek", hogy miért támogatnak egy ilyen politikust a kereszténydemokraták.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Marabu Féknyúz: Bízhatok a vakcinában?

Marabu Féknyúz: Bízhatok a vakcinában?

Radar360: Biden rendeleteket hozott a járvány megfékezésére

Radar360: Biden rendeleteket hozott a járvány megfékezésére

A kormány harmadik levelétől sem lettek okosabbak az oltásra regisztrálók

A kormány harmadik levelétől sem lettek okosabbak az oltásra regisztrálók