szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A romák diszkriminálása miatt bírálja egy ET-jelentés Romániát, a magyarságot is a sérülékeny csoportok között említi.

Főleg a romák hátrányos megkülönböztetése miatt bírálja Romániát kedden közzétett jelentésében az Európa Tanács (ET) rasszizmussal és intoleranciával foglalkozó szakértői bizottsága (ECRI). A dokumentum a magyarságot is sérülékeny közösségek között említi.

A román hírügynökségek által ismertetett, immár a negyedik Romániáról szóló ECRI-jelentés elismeri, hogy a legutóbbi, 2006-os jelentés óta történtek előrelépések a romák ügyében (a rendőrség romákat is alkalmazott, a köztelevízió népszerűsíti kultúrájukat, segítik gyermekeik beiskolázását), de rámutat: a romákat nem védik eléggé a rendőri diszkrimináció ellen, gyermekeiket pedig gyakran elkülönítik az iskolákban.

Az ET szakértői azt is nehezményezik, hogy a román politikusok is sokszor megvetéssel beszélnek a romákról, azt állítják, hogy nem is akarnak beilleszkedni, úgy állítják be: összefonódás létezik a romák és a bűnözés között. A média gyakran ellenséges hangnemben, előítéleteket terjesztve számol be a romákkal kapcsolatos hírekről – állítja a jelentés, amely szerint a büntető törvénykönyv rasszizmus elleni előírásai "üres szavak" maradnak, ha nem alkalmazzák őket. A román társadalomban megnyilvánuló intolerancia veszélyeztetett célcsoportjai között (a romák, zsidók, vallási kisebbségek mellett) az ECRI-jelentés a magyarságot is megemlíti.

A dokumentum magyaroknak szentelt fejezete – a Székelyföldet beolvasztó – közigazgatási átszervezési tervekre, és a székely zászló tiltására utal, majd felkéri a román hatóságokat, ne alkalmazzanak kettős mércét a nemzeti és regionális jelképek használata tekintetében.

Az ECRI-jelentés rámutat, hogy míg a székely zászló miatt a hatóságok beperelték a Hargita és Kovászna megyei önkormányzatokat, más megyék zavartalanul használhatják regionális jelképeiket, illetve a hatóságok védelmükbe vették azt az iskolás lányt, aki egy Kovászna megyei iskolában román nemzeti hajszalaggal tüntetett a magyar nemzeti ünnepen és emiatt fenyegetés érte. A strasbourgi szaktestület ezért az etnikai ellentétek következetes és diszkriminációmentes kezelését sürgeti.

Az ET szakértői bizottsága a kommunizmus idején államosított egyházi és (nemzeti/etnikai) közösségi ingatlanok visszaszolgáltatásának helyhatósági hátráltatását is szóvá teszi, rámutatva, hogy legutóbbi ECRI-jelentés óta a visszaigényelt kétezer ingatlanból csak 568-nak a helyzete rendeződött. A jelentés azt ajánlja: Bukarest központi koordinációval lendítse ki a restitúció ügyét a holtpontról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A gyerekvállalásról forgatott, magyar családokat mutatott be a Guardian

A gyerekvállalásról forgatott, magyar családokat mutatott be a Guardian

Tömeges vizsgacsalás miatt repülhet 49 elsőéves joghallgató a Bukaresti Egyetemről

Tömeges vizsgacsalás miatt repülhet 49 elsőéves joghallgató a Bukaresti Egyetemről

Elon Musk 15 milliárd dollárt bukott egyetlen nap alatt

Elon Musk 15 milliárd dollárt bukott egyetlen nap alatt