szerző:
MTI

Tizenöt év szabadságvesztésre ítélték a hatóságok megsértéséért Valíd Abul-Heir szaúdi emberi jogi aktivistát vasárnap.

A börtönbüntetés mellett 200 ezer riálos (12,3 millió forintos) pénzbírságot szabott ki a bíróság a jogászra - írták az április közepén őrizetbe vett aktivista rokonai a Twitter közösségi oldalon. Valíd Abul-Heir felesége telefonon is megerősítette az ítéletről szóló híreket. "Valíd nem ismeri el a bíráskodás törvényességét, elutasítja az ítéletet és nincs szándékában fellebbezni" - jelentette ki az asszony az AFP-nek.

Az emberjogi ügyvédet "hatóságok elleni felbujtás, illetve a rezsim, a jogi hatóságok és az állami tisztségviselők elleni támadás" miatt ítélte el az ügyben eljáró bíróság. Az Amnesty International (AI) jogvédő szervezet Valíd Abul-Heir azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását követelte, hangsúlyozván, hogy az aktivistán egyértelműen jogvédő tevékenységéért álltak bosszút.

Tavaly októberben az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Németország is élesen bírálta a szaúd-arábiai emberi jogi helyzetet az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!