szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Két órával a meghirdetett időpont után ismét megszólaltak Izraelben a légvédelmi szirénák, a Gázai övezetből szomszédos izraeli területeket lőttek. Heves tűzharc kezdődött az övezet déli részén Rafahnál is, a palesztin források az izraeli ágyútűz nyomán négy halottról és húsz sebesültről számoltak be.

Megsértették péntek délelőtt az éjjel meghirdetett hetvenkét órás Gázai övezeti humanitárius tűzszünetet, mindkét fél a másikat vádolja a megállapodás megsértésével. Egy rafahi összecsapásban meghalt több palesztin. Két órával a meghirdetett reggel 8 órai időpont után újra megszólaltak Izraelben a légvédelmi szirénák, a Gázai övezetből  szomszédos izraeli területeket lőttek. 

Később heves tűzharc kezdődött az övezet déli részén Rafahnál, a palesztin források arról számoltak be, hogy az izraeli ágyútűznek négy halálos és húsz sebesült áldozata van. Más palesztin médiaértesülések szerint tíz a palesztin halottak száma, és legalább ötven sebesült került gázai kórházakba a rafahi harcok következtében, amelyek jelenleg is tartanak. Más források szerint több mint húsz a halottak száma. 

Az izraeli hadsereg közlése szerint egy alagútból Rafahnál a Hamász palesztin szervezet fegyveresei támadtak az izraeli katonákra, noha a fegyverszünet feltételeként a palesztinok elfogadták, hogy Izrael tovább folytathatja az alagutak felszámolását. Az izraeli hadsereg ágyútűzzel válaszolt a fegyveresek támadására, amit a palesztin szervezet a tízes tévécsatorna szakértője szerint úgy értelmezett, hogy Izrael szegte meg a tűzszünetet, ezért mindkét fél a másikat vádolja a fegyvernyugvás megszakadásáért. 

Az egyiptomiak közölték, hogy egyelőre nem fogadják a delegációkat a hosszú távú tűzszünetről szóló tárgyalásokra.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szlávik János: Talán nyárra elérhetjük a nyájimmunitást

Szlávik János: Talán nyárra elérhetjük a nyájimmunitást

Viperával akart emberkedni a lengyel sofőr, de nagyon beégett – videó

Viperával akart emberkedni a lengyel sofőr, de nagyon beégett – videó

Nem tudni, mennyibe kerülnek a védettségi igazolványok, mert a kormány nem mondja meg

Nem tudni, mennyibe kerülnek a védettségi igazolványok, mert a kormány nem mondja meg