szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Franciaország kész segítséget nyújtani az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges szunnita szervezet ellen küzdő iraki kurdoknak - közölte csütörtökön az Élysée-palota.

Francois Hollande francia államfő telefonon egyeztetett Maszúd Barzanival, az észak-iraki kurd autonóm régió elnökével, és arról állapodtak meg, hogy együttműködnek a szélsőségesek észak-iraki előretörésének megfékezésében. Párizs nem részletezte, hogy milyen típusú támogatásra számíthatnak a kurdok.

A francia elnöki hivatal hangsúlyozta, hogy rendkívül súlyos bűncselekménynek minősül a vallási kisebbségek, többek között a jazidi, valamint a keresztény közösségek üldözése. Hollande leszögezte, meg kell védeni a fenyegetett kisebbségeket, és emlékeztetett arra, Franciaország kész menedéket nyújtani az üldözötteknek.

Emellett a francia államfő biztosította Barzanit arról, hogy Franciaország az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülésének keretében az iraki terrorizmussal szembeni fellépésre fogja buzdítani a nemzetközi közösséget, hogy segítséget és védelmet biztosíthassanak a veszélyben lévő kisebbségeknek. Az ENSZ BT csütörtök este tartja rendkívüli tanácskozását az iraki helyzettel kapcsolatban, amelynek összehívását Laurent Fabius francia külügyminiszter kezdeményezte.

A szélsőséges iszlamisták június óta jelentős területeket foglaltak el Irak északi és nyugati részén. Csütörtökre virradóra hatalmukba kerítették az észak-iraki Karakost, a legnagyobb iraki keresztény várost, illetve több más települést Moszul környékén.

Az IÁ fegyveresei az elmúlt napokban elüldözték a türkmén és a jazidi kisebbség - egy kurd népcsoport - tagjait az iraki Szindzsár városából, amelyet a múlt hét végén foglaltak el a kurdoktól. A jazidiak a környékbeli hegyekben rekedtek víz és élelem nélkül. Az ENSZ arra hívta fel a figyelmet, hogy humanitárius katasztrófa fenyeget az észak-iraki térségben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vízbe fulladt a Liverpool kapusának édesapja

Vízbe fulladt a Liverpool kapusának édesapja

Feljelentették Stummer Jánost az alagutas információ miatt

Feljelentették Stummer Jánost az alagutas információ miatt

Újra sztrájkolni fognak a Continental makói dolgozói, de most már 24 órán át

Újra sztrájkolni fognak a Continental makói dolgozói, de most már 24 órán át