szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tüntetők megpróbáltak lezárni egy kormányzati épületet St. Louisban, hogy tiltakozzanak a Nemzeti Gárda jelenléte ellen. A rendőrök őrizetbe vették a 90 éves Hedy Epsteint is, aki jelenleg a Gáza felszabadításáért kardoskodó mozgalom aktív támogatója.

©

Nyolc tüntetőt, köztük egy kilencvenéves holokauszttúlélőt és egy fotóriportert vettek őrizetbe az amerikai hatóságok hétfőn a Missouri állambeli St. Louis városban, mert megpróbálták lezárni egy kormányzati épület bejáratát, követelve a Nemzeti Gárda kivonását a városból.

A településen zavargások robbantak ki az elmúlt napokban, miután egy fehér rendőr agyonlőtt egy fegyvertelen fekete fiatalt.

A hatóságok közlése szerint mintegy 120 tüntető vonult fel hétfőn a város egyik utcáján, majd egy kormányzati épület előtt gyűltek össze, és elállták a bejáratát. A tiltakozók azt követelték, hogy Missouri kormányzója vonja ki a Nemzeti Gárdát St. Louis város Ferguson nevű peremkerületéből, ahol az elmúlt napokban zavargások robbantak ki.

A helyszínre érkező rendőrök távozásra szólította a tüntetőket, és őrizetbe vették azokat, akik erre nem voltak hajlandók. A tüntetők nem tanúsítottak ellenállást, a rendőrök pedig a kényszerintézkedéskor nem alkalmaztak erőszakot, nem fém-, hanem műanyag bilincset tettek a kezükre.

A helyi sajtó arról számolt be, hogy őrizetbe vettek egyik egy 90 éves német származású asszonyt, Hedy Epsteint, aki túlélte a holokausztot, és jelenleg a Gáza felszabadításáért kardoskodó mozgalom aktív támogatója.

"Azért kell kiállnunk most, hogy az embereknek ne kelljen tenniük ugyanezt kilencvenévesen" – mondta Hedy Epstein őrizetbe vételekor a The Nation című lapnak.

Az őrizetbe vettek között van a Getty Images fotóügynökség munkatársa, Skott Olson is.

Helyszíni jelentések szerint Fergusonban hétfőn békésen zajlottak a tüntetések, az elmúlt napok rendbontásaihoz hasonló esetek nem történtek. Vallási és jogvédő szervezetek képviselői csatlakoztak a tüntetőkhöz, és arra próbálják rávenni őket, hogy tartózkodjanak az erőszaktól.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így néz ki belülről a leomlott genovai híd utódja

Így néz ki belülről a leomlott genovai híd utódja

ATV: Hatalmas sorok kígyóznak oltásért

ATV: Hatalmas sorok kígyóznak oltásért

A lemondó sms ellenére elment az oltópontra, és megkapta az AstraZenecát egy budapesti férfi

A lemondó sms ellenére elment az oltópontra, és megkapta az AstraZenecát egy budapesti férfi