szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ferenc pápa Albánia európai integrációját szeretné elősegíteni azzal, hogy ezt az országot választotta első európai útja célpontjának. Látogatása előtt készülő terrorcselekményről érkezett figyelmeztetés, ezért az albániai túrát speciális biztonsági intézkedések kísérik.

Albániába érkezett vasárnap Ferenc pápa, aki a Vatikán tájékoztatása szerint első - Olaszországon kívüli - európai látogatásával támogatni akarja a balkáni ország európai integrációját.

A pápa szentmisét mutat be a tiranai Teréz anya téren, délután a katolikus egyetemen találkozik keresztény felekezetek és más vallások képviselőivel. Az új tiranai székesegyházában vesperást (közös esti imát) vezet, amelyen a kommunista üldöztetés áldozatai tesznek tanúságtételt. Végül a Tiranától 30 kilométerre levő Betánia Központban gyerekekkel és az Albániában működő karitatív intézetek gondozottjaival találkozik.

A pápa a nap folyamán hat beszédet mond, mindegyiket olaszul.

A látogatást fokozott biztonsági intézkedések kísérik, mivel az olasz titkosszolgálat annak a veszélyére figyelmeztette a Szentszéket, hogy az Iszlám Állam (IÁ) terroristái merényletet tervezhetnek ellene. A Vatikánban szombaton megerősítették a biztonsági intézkedéseket.

Az albániai látogatás Ferenc pápa negyedik külföldi, egyben első európai apostoli útja - olaszországi útjait nem számolva. Elődei közül 1993-ban II. János Pál látogatott Albániába azt követően, hogy a kommunista rezsim összeomlása után Olaszországot elözönlötték az albán bevándorlók. 

Albánia 3,8 milliós lakosságának a többsége muzulmán, a keresztények a népesség 26 százalékát teszik ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ingyen nézhetnek online színházi előadásokat a kórházi dolgozók

Ingyen nézhetnek online színházi előadásokat a kórházi dolgozók

Kedvcsináló gyári képeken a teljesen új Skoda Fabia

Kedvcsináló gyári képeken a teljesen új Skoda Fabia

Több mint kétmilliárd forintos osztalékot fizethet a 4iG

Több mint kétmilliárd forintos osztalékot fizethet a 4iG