szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magyarország elkötelezett Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett, és "büszkék vagyunk arra, hogy egészen a közelmúltig Magyarország szállította a legtöbb gázt Közép-Európából Ukrajnának" - mondta Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter, miután megbeszélést folytatott német kollegájával.

Magyarország továbbra is szoros szövetségben fog dolgozni Németországgal azért, hogy Európa újra erős lehessen - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Berlinben, a német külügyminiszterrel folytatott megbeszélése után. A magyar politikus a németországi bemutatkozó látogatásán Frank-Walter Steinmeierrel közösen tartott sajtótájékoztatón kiemelte: Magyarország az utóbbi években elért teljesítményével "már nem problémát okoz az Európai Uniónak", hanem "képes hozzájárulni ahhoz, hogy Európa újra meg tudjon erősödni".

Az ukrán válságról szólva hangsúlyozta: Magyarország elkötelezett Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett, és "büszkék vagyunk arra, hogy egészen a közelmúltig Magyarország szállította a legtöbb gázt Közép-Európából Ukrajnának". Hozzátette, hogy "Magyarország mindig lojális lesz a közös európai döntésekhez". Szijjártó Péter elmondta, megtiszteltetésnek veszi, hogy kinevezése után igen rövid idővel fogadta német kollegája. Kiemelte, hogy Németország Magyarország számára "az egyik legfontosabb szövetséges, és a legfontosabb gazdasági, kereskedelmi, befektetési partner".

©

Magyarország hálás Németországnak, a német tőkének és vállalatoknak azért, hogy "nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország sereghajtóból újra az éllovasok közé tartozhasson" - tette hozzá. Magyarországnak különösen fontos, hogy az EU keleti és délkeleti határvidékén stabilitás és béke legyen, és nagy jelentőséget tulajdonít annak, hogy megmaradjon az uniós csatlakozás perspektívája a nyugat-balkáni térség előtt, ezért a magyar kormány a német külügyminiszter "személyes erőfeszítéseit is nagyon-nagyra tartja" - mondta Szijjártó Péter.

Az energiabiztonsággal kapcsolatban hozzátette, hogy kérte német kollegája megértését Közép-Európa érzékeny helyzete iránt, és támogatást kért ahhoz, hogy megvalósulhasson a térségben az észak-déli irányú földgázszállítási infrastruktúra összekapcsolása.

Frank-Walter Steinmeier a tájékoztatón méltatta Magyarország "meghatározó hozzájárulását" a német és az európai egység megteremtéséhez. Kiemelte: a két ország kapcsolatainak erősségét jelzi az is, hogy Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és a berlini Konzerthaus zeneigazgatója tervezte és vezényelte a berlini fal ledöntésének 25. évfordulóján a Konzerthausban tartott központi állami megemlékezés zenei programját.

A német külügyminiszter hangsúlyozta, hogy Németország nemcsak megőrizni, hanem fejleszteni akarja a Magyarországhoz fűződő politikai, gazdasági és kulturális kapcsolatait "az európai értékközösség közös keretében". Az ukrán válságra utalva hozzátette, hogy az EU "vonzerejének fenntartásához az együttműködésnek szilárd alapokon kell nyugodnia", a demokratikus alapértékeket és a jogállamiságot tekintve pedig az EU-nak "példaképnek" kell lennie. Ezért "nem fűződhet kétség ahhoz, hogy valamennyi tagország elkötelezett a jogállami alapelvek és a polgári szabadságjogok iránt" - jelentette ki Frank-Walter Steinmeier.

Szijjártó Péter a magyar-orosz viszony alakulására vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy Magyarország "kiegyensúlyozott, egészséges és pragmatikus" együttműködésre törekszik Oroszországgal, ugyanakkor a nemzetközi jog megsértését "természetesen elfogadhatatlannak tartja". A magyar kormány számára "öröm", hogy az EU egységes álláspontot foglal el a kérdésben, és "mindig is ehhez az állásponthoz fogjuk tartani magunkat" - szögezte le a külgazdasági és külügyminiszter.

Arra a kérdésre, hogy tárgyaltak-e a Déli Áramlat földgázvezeték és a paksi bővítés ügyéről, Frank-Walter Steinmeier kiemelte, hogy az Európai Bizottságnak a földgázvezetékkel kapcsolatban "vannak kérdései a magyar kormányhoz, és ezeket a kérdéseket Magyarországnak meg kell válaszolnia". 

Szijjártó Berlinben a német külügyminiszterrel folytatott megbeszélése előtt előadást tartott a Német Külpolitikai Társaságban (DGAP) Magyarország szerepe az Európai Unióban címmel, a rendezvényt megelőzően pedig tárgyalt Philipp Missfelderrel, a parlament alsóháza (Bundestag) konzervatív (CDU/CSU) frakciójának külpolitikai szóvivőjével, valamint a képviselőcsoport több tagjával.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!