szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A török kormányfő üdvözölte a vasárnapi párizsi terrorizmusellenes felvonulást, de azt mondta, hogy hasonló reakciókat szeretne látni mecsetek elleni támadások és az iszlámfóbia egyéb megnyilvánulásai esetén is.

Ahmet Davutoglu ötven más állam-, illetve kormányfővel együtt részt vett a soha nem látott méretű párizsi felvonuláson, amelyet a három iszlamista merénylő által a héten meggyilkolt 17 áldozat emlékére tartottak.

A világ egyik legjelentősebb muszlim vezetőjének tartott Davutoglu jelenlétét a menetben Törökországban úgy értékelték, mint erőteljes gesztust, mivel a Charlie Hebdo szatirikus hetilap elleni támadás ürügyéül Mohamed-karikatúrák szolgáltak.

"Ez (a párizsi felvonulás) egy egész világnak szóló üzenet arról, hogy mindenkinek szembe kell szállnia a terrorizmussal" - mondta a török kormányfő újságíróknak a párizsi török nagykövetségen.

"Elvárjuk, hogy hasonló érzékenység jusson kifejezésre a mecsetek elleni támadások vagy az iszlámfóbia esetén is" - idézték török televíziók Davutoglut.

A török miniszterelnök dicsérte Francois Hollande francia elnököt, aki kijelentette, hogy "(a támadásokat elkövető) fanatikusoknak semmi közük a muszlim valláshoz".

A kormányfő szerint a gyilkosok nem muzulmán országokban nőttek fel, hanem Párizsban, és ezt a körülményt kellene jobban megvizsgálni.

Davutoglu jelenlétét a felvonuláson többen bírálták a közösségi médiában, mivel szerintük Törökországban is megsértik a sajtószabadságot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!