szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Szerbia és Horvátország sem követett el népirtást a délszláv háború alatt – döntött kedden az ENSZ hágai Nemzetközi Bírósága (IJC).

Sem Szerbia, sem pedig Horvátország nem követett el népirtást a délszláv háború alatt – tette közzé döntését az IJC kedden.

A bíróság elnöke, Peter Tomka által ismertetett ítélet szerint a szerb erők követtek el ugyan bűnöket, de Zágrábnak nem sikerült bizonyítania, hogy a szerbek szándéka az lett volna, hogy részben vagy teljesen megsemmisítsék a horvát lakosságot a megszállt területeken.

Hasonlóan ítélte meg a bíróság a szerbek által felhozott vádakat, és úgy döntött, hogy a horvátok célja sem a szerb lakosság elpusztítása volt, így a népirtás vádja Zágrábbal szemben sem áll meg.

©

Az 1991 és 1995 között, a délszláv háború idején elkövetett népirtásokra vonatkozó vádak miatt Horvátország 1999-ben nyújtott be keresetet Jugoszlávia ellen, az ellenpert pedig 2010-ben indította a szerb fél – idézte fel korábban a mult-kor.hu történelmi portál.

A szerb lapok már januárban közölték, hogy az IJC meghozta a döntését, de azt csak februárban teszi majd közzé.

A perben a mult-kor.hu szerint Horvátország legfőbb érve az volt, hogy Belgrád horvátokkal szembeni népirtási szándéka többször is megmutatkozott abban az időszakban. Szerbia pedig Franjo Tudjman akkori horvát elnöknek a horvát katonai vezetéssel tartott brioni találkozójának átiratát mutatta be legfőbb bizonyítékként, amelyben a Vihar hadművelet részletei olvashatók, és amely szerintük népirtáshoz vezetett.

Az 1995-ös Vihar hadműveletben a horvát csapatok visszafoglalták a szerbek által megszállt nyugat-horvátországi területeket, ám közben kétezer szerb civilt megöltek, elűzték a szerb lakosokat, és több szerb falut felgyújtottak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lebontják Milánó legendás stadionját

Lebontják Milánó legendás stadionját

Hazai pálya: Mit keresett Sobri Jóska ott, túl a kidőlt fán? (videó)

Hazai pálya: Mit keresett Sobri Jóska ott, túl a kidőlt fán? (videó)

Orbán Viktor: Nem tudjuk addig a korlátozásokat feloldani, amíg nincs tömeges oltás

Orbán Viktor: Nem tudjuk addig a korlátozásokat feloldani, amíg nincs tömeges oltás