szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az észtországi Tartuban rendezett kiállításon egy videóinstalláción például meztelen gyerekek fogócskáztak egy gázkamra-szerű helyiségben. A szervezők humorral akartak a témához nyúlni.

Zsidó szervezetek felháborodását váltotta ki egy "formabontó", a témához úgymond humorral közelítő holokausztkiállítás Észtország második legnagyobb városában, Tartuban.

A Jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ vezetője, Ephraim Zuroff ízléstelenséggel vádolta a város művészeti múzeumában e héten nyílt, "Az én Lengyelországom - Az emlékezésről és a felejtésről" elnevezésű kiállítást, és követelte annak bezárását.

A kiállítás kurátorai azzal védekeznek, hogy szándékosan közelítettek humorral a tragikus témához. Az EER észt közrádióban nyilatkozó Zuroff szerint azonban aligha tekinthető viccesnek egy olyan videóinstalláció, amelyben meztelen gyerekszínészek fogócskát játszanak egy gázkamrának látszó helyiségben. 

Zuroff szerint a tárlat "szégyenletesen parodizálja a haláltáborokban meggyilkolt zsidók millióinak sorsát", s az efféle "perverz humornak" nincs helye sehol a világban, "főleg nem egy olyan országban, ahol a holokauszt-bűncselekményeket nemcsak németek és osztrákok, hanem helyi kollaboránsok is elkövették".

Urve Tilde kulturális miniszternek küldött levélben tiltakozott a holokausztra való emlékezés "kigúnyolása" ellen az észt zsidó közösség elnöke is. 

Rael Artel, a kiállítás kurátora elutasította "a múzeumi cenzúrát", de végül bejelentette, hogy a vitatott installációkat csak külön kívánságra és megfelelő magyarázattal ellátva mutatják be a látogatóknak. A több vitatott installációt és ábrázolást is tartalmazó kiállítás felháborodott reakciókat váltott ki a nemzetközi médiában is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A vakcinaviták a Brexit híveit erősítik az Egyesült Királyságban

A vakcinaviták a Brexit híveit erősítik az Egyesült Királyságban

Már készül az új Apple TV, ez valami nagyon új lehet

Már készül az új Apple TV, ez valami nagyon új lehet

Felvásárolja a Microsoft az Apple Sirijét is fejlesztő Nuance-t

Felvásárolja a Microsoft az Apple Sirijét is fejlesztő Nuance-t