szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Világszerte fenyegető méreteket ölt az ivóvízkészletek apadása, egyelőre azonban elegendőek a készletek arra, hogy kielégítsék a Föld lakosságának igényeit – derül ki az ENSZ pénteken közzétett jelentéséből.

A világszervezet leszögezte, a rendelkezésre álló források felhasználásának, kezelésének és felosztásának alapvető változásaira van szükség. Ha ez nem következik be, az – elsősorban a forró és száraz éghajlatú országokban – súlyos ivóvízhiányt okozna. A jelentést kiadó Meteorológiai Világszervezet (WMO) szakértői rámutattak, hogy 2030-ra a természetes vízképződés és az ivóvíz iránti igény közötti eltérés akár a 40 százalékot is elérheti.

A WMO becslései szerint 2050-re a jelenlegi 7,3 milliárdról 9,1 milliárdra emelkedhet a világ népessége, s emiatt akár 55 százalékkal is megnőhet a vízigény. Ennek elsődleges oka a mezőgazdasági termelés, amely már ma is a vízfelhasználás 70 százalékát teszi ki. A beszámoló szerint a világon 748 millió ember nem jut tiszta ivóvízhez, és 2,5 milliárdan élnek csatornázatlan lakhelyen.

A Föld népességének több mint a fele nyeri az ivóvizet a talajvízből. A világszervezet becslései szerint e készleteknek mintegy 20 százalékát fenyegeti túlzott kitermelés. Kína, India, az Egyesült Államok vagy a Közel-Kelet egyes részein a talajvízkészleteket fenntarthatatlan módon használják fel – kifogásolta Richard Connor, az ENSZ-jelentés egyik szerzője. 

A szakértők szerint a vizeknek a növényvédő szerekkel történő, az ipari termelés vagy a tisztítatlan szennyvíz bevezetése miatti szennyezése ugyancsak problémát jelent.

Az ENSZ felszólította a világ politikusait, hogy lépjenek fel keményebben a vizek szennyezésével szemben, valamint hogy tegyenek többet a vízkészletek eltűnése ellen.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
"Nincs az a kínai vakcina, ami nagyobb rizikót jelentene, mint a vírus okozta betegség"

"Nincs az a kínai vakcina, ami nagyobb rizikót jelentene, mint a vírus okozta betegség"

Premier: Víg Mihály legendás dalát dolgozta fel Pátkai Rozina

Premier: Víg Mihály legendás dalát dolgozta fel Pátkai Rozina

Astrazeneca: hamisítvány lehet az a vakcina, amit a feketepiacon árulnak

Astrazeneca: hamisítvány lehet az a vakcina, amit a feketepiacon árulnak