szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az ENSZ szerint 283 gyerekkatonát, köztük egy lányt is elengedtek Dél-Szudánban.

Egy dél-szudáni milícia szabadon engedett 283 gyerekkatonát az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) pénteki közlése szerint. Jonglei szövetségi állam Labrab nevű falujában letette a fegyvert és katonai egyenruháját civil öltözékre cserélte 282 fiú és egy lány - derült ki az UNICEF tájékoztatásából.

A mostani fejleményt is figyelembe véve január óta összesen 1757 gyereket sikerült megszabadítani a Kobra Frakció nevű milíciában való katonai szolgálattól, ami azt jelenti, hogy az összes ott szolgáló gyermek leszerelt. A gyerekeket azután engedték szabadon, hogy a lázadócsoport békét kötött a dél-szudáni kormánnyal. 

"De a munkának messze nincs még vége: ezeket a gyerekeket újra össze kell hozni a családjukkal, és el kell indulniuk az életük újraépítéséhez vezető hosszú és fáradságos úton" - magyarázta Jonathan Veitch, az UNICEF dél-szudáni képviselője.

A kelet-afrikai országban 2013 decemberében néhány hét alatt polgárháborúvá fajult a Salva Kiir elnök és a korábbi alelnök, Riek Machar között régóta parázsló hatalmi harc. Számos fegyveres csoport és milícia is részt vesz a konfliktusban, amely a két különböző etnikumhoz tartozó politikus közötti ellentétből robbant ki. Az UNICEF márciusban közzétett adatai szerint a szemben álló felek legalább 12 ezer gyerekkatonát állítottak csatasorba. A konfliktus miatt már 1,5 millióan menekültek el otthonukból.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Holtan találtak egy embert egy Fóton kigyulladt házban

Holtan találtak egy embert egy Fóton kigyulladt házban

Megcsinálták az emberként sakkozó mesterséges intelligenciát, ön is kipróbálhatja

Megcsinálták az emberként sakkozó mesterséges intelligenciát, ön is kipróbálhatja

Romániában sokan ügyeskedve oltatták be magukat

Romániában sokan ügyeskedve oltatták be magukat