szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A tengeralattjárók elleni hadviselést gyakorolja a NATO májusban Norvégia partjainál, közel ahhoz a térséghez, ahol nemrégiben rejtélyes víz alatti incidensek történtek.

A NATO mintegy ötezer katonája, több tucat hadihajó, tengeralattjáró, repülőgép és helikopter vesz részt május negyedike és tizenharmadika között az Északi-tengeren, a Norvégia és Dánia közötti tengerszorosban tartandó katonai manőverekben. Ezeket akkor tartják, mikor a sarkvidéki területeken egyre fokozódó orosz katonai tevékenység zajlik, ráadásul egy olyan időszakban, amikor Oroszország és a NATO kapcsolatai az ukrajnai konfliktus miatt a hidegháború óta a legmélyebb válságba jutottak. 

Finnország, amely nem tagja a NATO-nak, kedden közölte, hogy haditengerészete víz alatti robbantásokkal figyelmeztetett egy feltételezett tengeralattjárót a Balti-tengeren: a hajó finn területi vizeken, Helsinki közelében tartózkodott. Tavaly októberben Svédország, amely ugyancsak nem tagja az észak-atlanti szövetségnek, egy hétig kutatott eredménytelenül egy "külföldi tengeralattjáró" után a főváros, Stockholm közelében.

Mindenesetre Brynjar Stordal százados, a norvég hadsereg szóvivője kijelentette, hogy a májusi manővereknek nincs kapcsolatuk mindazzal, ami Finnországban és Svédországban történt, a hadgyakorlatot jóval korábban már tervbe vették. Ugyanakkor - mint rámutatott -  az ezekben az országokban történtek még inkább alátámasztják, hogy szükséges egy ilyen gyakorlat megtartása.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
2023: a notch halála?

2023: a notch halála?

Telex: Biztonságiak próbáltak bejutni Dunaújvárosba, óriási rendőri készültség van a vasműnél

Telex: Biztonságiak próbáltak bejutni Dunaújvárosba, óriási rendőri készültség van a vasműnél

Ötven napja van lélegeztetőgépen Bányai Gábor fideszes képviselő

Ötven napja van lélegeztetőgépen Bányai Gábor fideszes képviselő