Múzeumi mészárlás: Elkaptak egy marokkóit, ő is gyilkolhatott

Őrizetbe vettek a tunéziai-líbiai határon egy második marokkói férfit is, akit azzal gyanúsítanak, hogy részt vett március 18-án a tuniszi Bardo Múzeumban elkövetett véres merényletben – közölte csütörtökön a tunéziai belügyminisztérium szóvivője.

  • MTI MTI
Múzeumi mészárlás: Elkaptak egy marokkóit, ő is gyilkolhatott

A Nureddin an-Naibi néven azonosított férfit Rász-Dzsedír határátkelőnél fogták el vasárnap, amikor Líbiából akart visszatérni Tunéziába. An-Naibinél hamis útlevelet találtak, és közvetetten volt részese a vérengzésnek, akárcsak a nemrég Olaszországban őrizetbe vett másik marokkói – tette hozzá a belügyi szóvivő, aki arra nem tért ki, hogy konkrétan mivel gyanúsítják a férfit.

A Bardo Múzeumban elkövetett merényletben 21 külföldi turista és egy tunéziai rendőr halt meg.

A támadást az Iszlám Állam vállalta magára, de a tunéziai hatóságok szerint az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel kapcsolatban állt Lokman Abu Sahr algériai dzsihadista vezér állhatott a vérengzés mögött, akit márciusban öltek meg.

A tunéziai belügyminisztérium szerint körülbelül ötven embert állítottak elő a merénylet ügyében. A tunéziai hatóságok nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki két marokkói és egy algériai férfi ellen is.

Múlt héten az olasz rendőrség bejelentette, hogy a nemzetközi elfogatóparancsok alapján szándékos emberölés és merénylet elkövetésére irányuló összeesküvési kísérlet vádjával őrizetbe vett egy fiatal marokkói férfit, aki februárban érkezett hajón illegálisan az országba.

Az Abdallah álnéven ismert, 22 éves Abdel Magíd el-Tavíl a Milánó melletti Gaggianóban tartózkodott, ahol édesanyja és két fivére él. Az ártatlanságát hangoztató férfi május 22-én elutasította, hogy kiadják Tunéziának.

Mi az időszakos böjtölés gyenge pontja, és mi a funkcionális élelmiszer? Dietetikus értékelte a legdivatosabb diétákat

Mi az időszakos böjtölés gyenge pontja, és mi a funkcionális élelmiszer? Dietetikus értékelte a legdivatosabb diétákat

Ketogén, 90 napos, mikrobiom- és kortizolcsökkentő: a divatdiéták akár be is válhatnak, de legalább egy baj biztosan van velük. Hogyan válasszuk ki a nekünk megfelelő módszert? Mennyi időt adjunk magunknak, ha a testsúlyunk 5-10 százalékát akarjuk leadni? Miért tartják még mindig a mediterrán típusú étrendeket a legjobbnak? Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke válaszolt.