szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Történetének eddigi legnagyobb egyszeri, 400 millió dolláros adományát kapta egy volt hallgatójától a világ leggazdagabb felsőoktatási intézménye, a bostoni Harvard Egyetem, ahol sokan tanultak a világ legtehetősebb pénzügyi befektetői közül.

John Paulson milliárdos fedélzetialap-kezelő szerdán jelentette be a rekordadományt az egyetem intézetének, a Műszaki és Alkalmazott Tudományok Iskolájának, amely jelentős bővítést valósíthat meg a felajánlásból.

Paulson 1994-ben kétmillió dollárból alapította Paulson & Co. nevű befektetési cégét, amely most 19 milliárd dollár fölött rendelkezik. Az üzletember első nagy felajánlását 2012-ben tette, amikor 100 millió dollárt adományozott az otthonához közel fekvő New York-i Central Parknak.

Paulson felajánlása tavaly óta már a harmadik rekordadomány a Harvardnak. A sort 2014-ben az ugyancsak fedezeti alapokat kezelő Kenneth Griffith, az egyetem egykori hallgatója kezdte egy 150 millió dolláros adománnyal. Néhány hónappal később Ronnie és Gerald Chan hongkongi kockázatitőke-befektetők jelentettek be egy 350 millió dolláros adományt az egyetem közegészségügyi karának, ahol Gerald a tanulmányait végezte.

A bostoni egyetem 2013-ban kampányt indított 6,5 milliárd dollár adomány összegyűjtésére. Az intézmény 36,4 milliárd dollárra becsült összvagyonával a világ legtehetősebb egyeteme.

Paulson szerint a mérnöki és alkalmazott tudományok képezik a Harvard feltörekvő ágát, és adományának köszönhetően a School of Engineering and Applied Sciences "a műszaki innováció új központja lehet".

A hatalmas adományért hálából az iskola felveszi az adományozó nevét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Íme az 530 lóerős BMW i4 M Sport villanyautó

Íme az 530 lóerős BMW i4 M Sport villanyautó

Városokat fenyeget a Pacaya vulkánból kiáramló láva – videó

Városokat fenyeget a Pacaya vulkánból kiáramló láva – videó

Kizárja a kapitalizmus azt, hogy ne ártsunk?

Kizárja a kapitalizmus azt, hogy ne ártsunk?